Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens taktik: "Göra så lite som möjligt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Länspolismästare Mats Löfving.

Polisen är på plats i Husby för tredje kvällen i rad.

Under måndagsnatten greps flera personer och fyra anhölls.

Nu berättar länspolismästare Mats Löfving om taktiken för tisdagsnatten.

– Vårt mål är att egentligen att göra så lite som möjligt, säger Löfving i Primetime.

Oroligheterna i Husby har oroat många under både söndagen och måndagen.

Både polis och brandkår har varit på plats.

För tredje dagen i rad är polisen närvarande och länspolismästare Mats Löfving har tagit sig till Husby.

Strax före klockan 23.00 på tisdagskvällen intervjuades Löfving i Expressens tv-program Primetime och berättade om taktiken för kvällen.

"Människor är trötta"

– Vårt mål är att egentligen att göra så lite som möjligt, att göra så mycket normala saker som möjligt. Så att det går överlämna det här till våra bästa vänner - Husbyborna.  Det ska vara en normal polisbevakning och en normal bevakning av journalister, säger han och fortsätter:

– Människor är trötta och vill ha tillbaka ett Husby som går att leva i. Men det finns en klick som tänder på bilar just för att polis och räddningstjänst ska komma dit. Sen kastar de sten och skjuter grön laser. Jag begriper inte drivkrafterna bakom det här.

Löfving har flera teorier om vad som ligger bakom oroligheterna.

– Jag får höra djupa förklaringar om arbetslöshet och missnöje med tidigare polisingripande men också simplare förklaringar om att de bara vill bråka med polisen. Men även om vi har polisuniformer på oss så är vi vanliga människor. Vanliga människor kastar man inte sten på.

"Tröttnar på skrivbordet"

Ett tiotal bilar sattes i brand under måndagskvällen och natten. Polisen anhöll fyra personer, tre misstänkta för våldsamt upplopp och en även för våld mot tjänsteman.

Under tisdagskvällen fortsatte bilbränderna, den här gången i bland annat Jakobsberg, Tensta och Kista. Och efter en brand i Husby gård greps en person misstänkt för grov mordbrand.

– Vi åker fram till platserna, men avvaktar när vi kommer till platsen. Ser vi att bilen brinner och det inte finns några angränsande bilar eller byggnader som kan drabbas, låter vi det brinna ut. På det sättet minimerar vi risken för att utsättas för stenkastning, säger Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen.

– Men anser vi att det finns en risk att andra kan drabbas, rycker vi in förstås.

De senaste dagarnas händelser har gjort att Mats Löfving tagit sig till Husby för att se med egna ögon.

– Jag tröttnar på att sitta vid skrivbordet ibland. Jag har pratat med poliser som jobbat de senaste dagarna i Husby och de berättar att det är tufft att jobba. Då bestämde jag mig för att åka ut och se själv och prata med människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.