Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens spår: Man som flydde landet

Madelene sågs senast i livet den 6 november förra året. Ungefär en månad efter att hon spårlöst försvann flyttade den misstänkte mannen till ett annat land, där han nu ska befinna sig.Foto: Privat
Madelene hade varit försvunnen i tre månader när hennes kropp upptäcktes i ett skogsparti längs med E4 i Upplands Väsby måndagen den 8 februari.Foto: Janne Åkesson/Swepix
En minnesplats från platsen där Madelene hittades.Foto: Elias Gertz

Madelene, 29, mördades och gömdes undan i ett skogsparti.

Ett av utredningens hetaste spår är en man som är misstänkt för grov kvinnofridskränkning mot Madelene och flyttade från Sverige strax efter att hon försvann för tre månader sedan.

– Det är en av de personer som är intressanta för oss, säger åklagare Katarina Lenter, som leder förundersökningen.

Grov kvinnofridskränkning

Bestämmelsen fokuserar på upprepade kränkningar i form av vålds- frids- eller sexualbrott som en man begår mot en kvinna i en nära relation. De handlingar som avses är exempelvis misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande. Den 1 juli 2013 ändrades lagen om grov kvinnofridskränkning till att också omfatta skadegörelsebrott och överträdelse av kontaktförbud. Lagen är utformad för att underlätta åtal av gärningsmän som upprepat kränkt en närstående kvinna.

Utredningen kring mordet på Madelene, 29, från Järfälla kan vara nära ett genombrott. Hon hade varit försvunnen i tre månaders tid när hennes kropp upptäcktes, i ett skogsparti längs med E4 i Upplands Väsby, måndagen den 8 februari.

Nu jobbar mordutredarna efter en lista med högintressanta personer.

– Det finns flera personer som är intressanta som vi tittar på. Men ingen som är frihetsberövad just nu, säger Katarina Lenter, kammaråklagare vid Norrorts åklagarkammare under tisdagseftermiddagen.

Expressen kan berätta att ett av huvudspåren pekar mot en speciell person. Det handlar om en man som är misstänkt för grov kvinnofridskränkning mot Madelene under förra året.

Inte förhörd än

Madelene sågs senast i livet den 6 november förra året. Ungefär en månad efter att hon spårlöst försvann flyttade den misstänkte mannen till ett annat land, där han nu ska befinna sig.

Men mannen verkade inte vara hörd i mordutredningen under tisdagseftermiddagen och det ska inte ha tagits kontakt med polismyndigheten i landet där mannen befinner sig.

– Vi har inte kommit till det läget än, att vi behövt hjälp av deras polis, säger Katarina Lenter.

Det här är en person som är misstänkt för grov kvinnofridskränkning mot en kvinna som sedan hittas mördad, och i ganska nära tid efter försvinnandet så flyttar han till ett annat land. Han borde väl vara av intresse för utredningen?

– Det är ett av de spår som ingår i utredningen och en av de personer som är intressanta. Men det finns flera andra som också är intressanta. I en utredning kan man inte låsa fast sig vid ett spår eller en person utan man får jobba öppet.

Planerar du att fatta beslut om att anhålla någon under tisdagen?

– Det är sekretess på utredningen och det är inget som jag kan kommentera, säger Katarina Lenter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.