Polisens spår: Bomben i Åstorp kan kopplas till mord

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Explosionen i Åstorp orsakade omfattande materiella skador. Under natten undersökte polisens tekniker platsen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En man i 25-årsåldern skadades allvarligt i en kraftig explosion i Åstorp i natt.

En person som nyligen friades från inblandning i ett uppmärksammat mord i Helsingborg har kopplingar till adressen där explosionen inträffade.

Nu utreder polisen samband mellan explosionen och den grova kriminella miljön i nordvästra Skåne.

– Vi tittar på flera håll, och det här mordet är en av de saker vi tittar på, säger Patrik Isaksson på polisen. 

Explosionen var mycket kraftig och inträffade strax efter klockan 01 natten till onsdag. Någon typ av kraftigare laddning hade då placerats innanför en port till ett lägenhetshus i Åstorp. 

En person skadades allvarligt i samband med explosionen. Mannen är identifierad och i 25-årsåldern.

– Han har varit nära sprängladdningen när den detonerat innanför porten till fastigheten, säger Patrik Isaksson, lokalpolisområdeschef hos polisen i nordvästra Skåne.

Mannens roll i händelsen är okänd, men han var under förmiddagen inte formellt misstänkt för något brott. Han var vid lunchtid dagen efter explosionen inte hörd av polis.

En dryg halvtimme efter detonationen i Åstorp inträffade ytterligare en kraftfull explosion, denna gång vid ett lägenhetshus i Helsingborg.

En person med band till den tungt kriminella miljön i nordvästra Skåne kopplas till adressen där explosionen inträffade.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utreder samband mellan explosionerna i Åstorp och Helsingborg 

Polisen utreder nu kopplingar mellan de två smällarna, men något direkt samband finns ännu ej konstaterat.

– Självklart tittar vi på det. De ligger nära i tid. Och explosionernas storlek, det verkar vara hyfsat rejäla explosioner på båda ställen, säger Patrik Isaksson. 

– Den bästa kunskapen har teknikerna och de kommer att sammanställa sina resultat. Men det man kan säga är att det är stora grova explosioner i båda fallen. Det är stora skador och det tyder på riktiga sprängladdningar.

Med största sannolikhet är dåden utförda av personer i den kriminella miljön.

– Vi brukar ha gängkriminella som utför sådant här. Det är en viss sorts individer som håller på med detta.

Kopplingar till adressen i Åstorp

På adressen där explosionen i Åstorp inträffade finns en person med kopplingar till den grova kriminella miljön i nordvästra Skåne. Det rör sig om en man som under det senaste året misstänkts för ett uppmärksammat mord där en 19-årig man sköts till döds i Helsingborg. 

Flera personer, flera av dessa tidigare vänner till den mördade 19-åringen, har under året suttit frihetsberövade som misstänkta i ärendet. I slutet av juli dömdes en man till ett långt fängelsestraff för mordet. Ytterligare två män friades, och en av dessa har kopplingar till adressen i Åstorp där explosionen inträffade under natten till onsdag. Domen överklagades dock och under onsdagen inleddes förhandlingen i saken i hovrätten.

Enligt Patrik Isaksson arbetar nu polisen i flera riktningar för att hitta orsaken till sprängningen. Mordet där en av de tidigare misstänkta kopplas till adressen i Åstorp är ett spår. En annan sak polisen tittar på är den skadade mannen som anträffades på platsen. Ytterligare ett intresse för polisen är konflikter som finns i Helsingborg och nordvästra Skåne och om personer i dessa kan kopplas till händelsen. 

– Vi har naturligtvis koll på individer som varit misstänkta tidigare i sådana här händelser och var de bor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.