Den dömde dubbelmördaren har genomgått rättspsykiatrisk vård på Karsuddens sjukhus sedan 2012. Foto: Robban Andersson
Den dömde dubbelmördaren har genomgått rättspsykiatrisk vård på Karsuddens sjukhus sedan 2012. Foto: Robban Andersson

Polisens signalement på efterlyste mördaren

Publicerad

Den dömde dubbelmördaren är på rymmen sedan i lördags.

Nu släpper polisen signalementet på den efterlyste 44-årige mannen.

– Det är så klart angeläget att mannen så snabbt som möjligt kan återföras till Karsudden, säger Erik Thulin vid polisen i region Öst.

Den 44-årige mannen ansökte i somras om att få frigång från Karsuddens sjukhus i Katrineholm, där han genomgått rättspsykiatrisk vård sedan 2012 då han dömdes för ett dubbelmord, men fick avslag.

I onsdags i förra veckan beviljade däremot förvaltningsrätten i Linköping mannen en halvtimmes obevakade permissioner per dag i tre månaders tid, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Tre dagar senare försvann den dömde dubbelmördaren.

Polisen fick larm vid halvtio på lördagsförmiddagen om att mannen inte återvänt till sjukhuset efter sin permission, under vilken han hade lov att röra sig fritt på sjukhusområdet.

Mannen är nu efterlyst i hela Norden och på måndagen valde polisen att offentliggöra signalementet på mannen i hopp om att få hjälp av allmänheten.

– Det är så klart angeläget att mannen så snabbt som möjligt kan återföras till Karsudden. Vi tar gärna emot tips från allmänheten på 114 14 så vi kan styra våra resurser rätt, säger Erik Thulin.

Risk för återfall

44-åringen är enligt polisens uppgifter omkring 170 centimeter lång, har normal kroppsbyggnad, oval ansiktsform, mellanblont rakt hår och blå ögon. Han var klädd i en ljusbrun jacka och jeans när han försvann.

Dubbelmördaren bedöms inte vara farlig för allmänheten, men samtidigt uppger personal på Karsuddens sjukhus att det finns viss risk för återfall om han inte får vård under lång tid.

– Det finns flera olika aspekter, beroende på hur han mår, vad han gör och medicineringen, säger Karsuddens kvalitetsansvariga Malin Lotterberg till Eskilstuna-Kuriren.

Mannen dömdes för ett mord 1997 och vårdades därefter på Karsudden till 2000. 2012 dömdes han på nytt, den här gången för ett dubbelmord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag