Polisens råd till resenärerna: ”Kolla på skyltar – stå i rätt kö”

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Kökaoset på Arlanda har spritt sig från säkerhetskontrollen till passkontrollerna.
Foto: Cecilia Anderberg

Kökaos i passkontrollerna tornar upp sig som en ny utmaning för resenärerna på Arlanda.

Polisen har kallat på förstärkning för att få kontroll på situationen men skickar också en uppmaning till resenärerna: ”Läs på skyltarna”.

”Det är många som ställer sig i fel köer för att dom missar skyltarna”, skriver Therese Rosengren, biträdande polischef vid Arlanda-polisen till Expressen.

De långa köerna sprider sig inne på Arlanda. Som Expressen i går kunde berätta har nu kökaoset tagit sig förbi säkerhetskontrollen till passkontrollerna före påstigning på flygen.

Enligt lokalpolisområde Arlanda, som ansvarar för passkontrollen, beror de långa köerna dels på det stora antalet resenärer som nu befolkar Arlanda.

”Samt att många resenärer är på flygplatsen flera timmar innan avgång för att inte missa sitt flyg”, skriver Therese Rosengren, biträdande polischef vid lokalpolisområde Arlanda, i ett mejl till Expressen.

”Många ställer sig då i kö till passkontrollen och därför uppstår det köer.”

Polisen: Stå i rätt kö

Polisen kan inte svara på hur många som missar sina flyg på grund av de långa köerna, men menar att problemet är som tydligast vid resa mot tredjeland.

”De råd vi kan ge till resenärerna är att vara noggranna och kolla på skyltarna så att dom står i rätt köer. Det är många som ställer sig i fel köer för att dom missar skyltarna”, skriver Rosengren.

Hon önskar vidare att resenärerna är redo med boardingkort, pass eller nationellt id-kort när de väl kommer till passkontrollen.

Arlanda-polisen har kallat in extra förstärkning från resten av Stockholmsregionen för att få kontroll på kösituationen.

SAS varslar om lockout på Arlanda

SAS varslar om lockout på Arlanda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.