En 15-årig pojke sköts till döds i Akalla. En bror till honom skottskadades – men överlevde. Foto: TT/Anders WiklundEn 15-årig pojke sköts till döds i Akalla. En bror till honom skottskadades – men överlevde. Foto: TT/Anders Wiklund
En 15-årig pojke sköts till döds i Akalla. En bror till honom skottskadades – men överlevde. Foto: TT/Anders Wiklund
I jakten efter skytten har polisen stött på nya problem. Foto: TT/Anders WiklundI jakten efter skytten har polisen stött på nya problem. Foto: TT/Anders Wiklund
I jakten efter skytten har polisen stött på nya problem. Foto: TT/Anders Wiklund

Polisens problem i jakten på mördaren

Publicerad

En 15-årig pojke sköts till döds i Akalla. En bror till honom skottskadades – men överlevde.

I jakten efter skytten har polisen stött på nya problem.

– Skadeläget gör att man inte kan prata med brodern, säger Towe Hägg, presstalesperson inom polisen.

Klockan 15.28 den 19 januari kom larm om skottlossning i närheten av en grundskola i Akalla nordvästra Stockholm. När parullen kom till platsen hittades en 15-årig pojke avliden. På en annan plats låg hans bror, som fördes med ilfart till sjukhus, med skador i buken.

Det är tretton dagar skjutningen skedde – och ingen är gripen eller anhållen i sin frånvaro som misstänkt.

Samtidigt har det dykt upp nya problem för utredarna.

Har flera skottskador

– Skadeläget gör att man inte kan prata med brodern, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson. Den 21 januari hade man ett kort samtal, men sedan har man inte kunnat gå vidare och göra regelrätta förhör.

Mikael Wessling, kommissarie och utredningsledare vid Västerortspolisen, berättar:

– Vi har hållit ett kortare förhör med honom, men sedan har han tyvärr blivit sämre efter det. Då har det inte gått att prata med honom. Han har ex antal skottskador. Ett tag var han också halv nersövd, men det tror jag inte att han är längre.

Vittnen: Skytten var lång och gänglig

Vittnen har beskrivit gärningsmannen som en yngre person, lång och gänglig. Han hade något uppdraget över huvudet, som dolde åtminstone delar av ansiktet.

– Som det är nu har vi inte så mycket trådar att dra i. Vi gör det bästa vi kan för att få någon ordning på det, och vi har en stor grupp som jobbar med det här, säger Mikael Wessling.

Har ni hittat vapnet?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi har också väldigt få iakttagelser från själva händelsen. Det föregående skeendet, att någon springer från platsen, har vi. Men var tar personen vägen – och var någonstans springer personen? Det borde folk i Akalla veta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag