Så kan corona slå mot polisen: Det väljs bort

Expressen TV sänder direkt.
I planen pekar polisledningen ut de delar av polisverksamheten som ska prioriteras bort.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Hälften av alla poliser riskerar att bli sjukskrivna eller satta i karantän på grund av coronautbrottet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
I planen pekar polisledningen ut de delar av polisverksamheten som ska prioriteras bort.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hälften av alla poliser riskerar att bli sjukskrivna eller satta i karantän på grund av coronautbrottet.

Det tar polismyndigheten höjd för i en krisplan som tagits.

I planen pekar polisledningen ut de delar av polisverksamheten som ska prioriteras bort.

Polismyndigheten har under de senaste dagarna intensivt följt utvecklingen med spridningen av corona i Sverige. I polisyrkets natur ligger att personalen möter många människor varje dag och ibland tvingas till fysisk kontakt.

Det gör att polisen nu har tagit fram en krisplan som bygger på sjukskrivningar och karantän av 20 till 50 procent av personalstyrkan – och nu pågår ett intensivt arbete för att ändå kunna säkra tryggheten i Sverige med ett så stort polisbortfall.

I planen som polisledningen i Stockholm tagit fram har en prioritering av polisens uppgifter gjorts och den visar vad som kommer att väljas bort om polisen drabbas av hög frånvaro.

Corononakris – detta ska polisen välja bort

I första hand kommer service till allmänheten att strypas. Det innebär bland annat att passexpeditionerna kommer att stänga.

I andra hand kommer polisen sluta utreda mängdbrott som stölder, bedrägerier och trafikbrott. Polisen kommer också att prioritera bort den brottsförebyggande verksamheten.

Hittills har polisen bland annat valt att prioritera bort större trafikkontroller med blåsinstrument för att kolla nykterhet med tanke på smittoriskerna. Om det handlar om konkreta misstankar om rattfylleri trafiken ingriper dock polisen.

Corona tvingar fram hårda prioriteringar

De delar av polisens verksamhet som kommer att ha högst prioritet är utryckningsverksamhet, gränskontroll och brottsutredningar med häktade personer.

I andra hand kommer utredningar där ungdomar är inblandade att ha förtur och som prio tre anger polisen utredning av grova brott och bevakning av allmänna sammankomster.

Utredning av grova brott där personer inte sitter häktade men där det finns hög risk för fortsatt allvarlig brottslighet och bevakning av exempelvis högriskdemonstrationer kommer att prioriteras högst – det som inte är lika akut ska väljas bort.

Ordern: Ta fram uniform, utrustning och radio

Polisen känner sig tvungen att prioritera hårt för att främst säkra det som är prio ett: Utryckningsverksamheten som ska vara redo för att ingripa mot pågående, allvarligare brott.

En polis säger till Expressen:

– De har gått ut med att man ska räkna med ett bortfall på två tredjedelar av personalstyrkan. Att en så stor del av poliskåren skulle vara sjukskriven. 

– Jag vet inte hur fasiken det skulle gå till. Polisen är ju underbemannad redan nu. Man kommer också behöva töja på arbetsmiljökraven tror jag. Folk får jobba längre pass, mindre vila mellan passen.

Har det blivit några förändringar redan nu? 

– I varje bil finns ett saneringskit nu. Och det har gått ut information internt om att det kan bli tal om att ställa in alla utbildningar inom polisen. Man kan behöva jobba i yttre tjänst i stället.

Alla poliser i inre tjänst, som normalt inte jobbar i uniform i yttre tjänst, har därför fått order om att göra sig redo för att lämna sin kontorsplats. Det handlar om att kontrollera att uniformen är redo, att all utrustning finns och fungerar och att kommunikationsradion Rakel är uppdaterad. Poliser i inre tjänst som har rätt utbildning i konflikthantering kommer att först skickas ut i yttre tjänst.

Senast under fredagen ska alla chefer inom polisen vara klara med inventeringen av personal i inre tjänst som snabbt kan flyttas till yttre tjänst om antalet sjukdoms- och karantänfall ökar hastigt.

Poliser som hamnar i karantän ska kunna arbeta hemifrån. I ordern till all polispersonal står det nu att de som har bärbar dator ska se till att den innehåller alla program som krävs för exempelvis digitala möten.

Regeringen har bestämt sig för att stoppa allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.