Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya varning för vägpiraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisen uppmanar trafikanter som ser misstänkta personer på vägarna att höra av sig via telefonnummer 114 14.
Foto: Polisens Facebook / SKÄRMDUMP

Fallen av vägpirater ökar i Sverige, enligt polisen.

Nu går de ut brett och varnar bilister för att stanna för bedragarna.

"Det kanske ser ut som om de har fått fel på bilen, men det är ett fult knep för att få dig att stanna. Stanna inte om du är osäker”, skriver polisen i en varning.

Varje vår börjar larmen komma in till polisen: Vägpirater.

Det handlar om personer som försöker lura sig till pengar eller värdesaker från andra trafikanter, genom att låtsas att de behöver hjälp på vägen.

De senaste veckorna har larmet ökat hos polisen, inte minst i Västsverige, framför allt E6. De misstänkta bedragarna verkar ha en ny metod: De försöker byta bensin mot värdelöst guld, tror polisen.

Nu går polisen ut med en bred varning via Facebook. Budskapet är: Stanna inte.

Polisen: Vill inte att du ska råka ut för det

"Vi har sett att allt fler kriminella personer, som vägpirater, lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed vägarna. Det kanske ser ut som om de har fått fel på bilen, men det är ett fult knep för att få dig att stanna. Stanna inte om du är osäker", skriver polisen i en varning på Facebook.

Polisen uppmanar personer som ser misstänkta personer på vägarna att höra av sig via telefonnummer 114 14.

"Oavsett om det är en vägpirat eller en person som behöver hjälp på riktigt, är det bra om vi får veta det. Om du har stannat och har utsatts för brott ska du alltid ringa 112."

"Vi ger er den här informationen för att vi inte vill att du ska råka ut för det här."

Polisens tips

Polisen har tidigare gått ut med flera tips till allmänheten, om hur man ska göra för att undvika vägpiraterna.

• Bilarna är ofta utlandsregistrerade. Svenska förekommer, men det är ovanligt.

• Bilarna står vid "rätt ställe" – alltså vid rastplatser, bensinmackar eller andra platser där bilister har lätt för att stanna till. De sätter sällan upp varningstrianglar, enligt polisen.

• De hotar ofta offren. Fysiskt handlar det sällan om våldsamheter, men ofta uppstår en aggressiv och hotfull stämning. Därför väljer bedragarna ofta äldre offer.

• Försvinner därifrån. Efter att bedragarna fått det de vill ha åker de ofta snabbt därifrån, vilket försvårar polisens utredningsarbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.