Polisen uppmanar trafikanter som ser misstänkta personer på vägarna att höra av sig via telefonnummer 114 14. Foto: Polisens Facebook / SKÄRMDUMP

Polisen uppmanar trafikanter som ser misstänkta personer på vägarna att höra av sig via telefonnummer 114 14.

 Foto: Polisens Facebook / SKÄRMDUMP

Polisens nya varning för vägpiraterna

Publicerad

Fallen av vägpirater ökar i Sverige, enligt polisen.

Nu går de ut brett och varnar bilister för att stanna för bedragarna.

"Det kanske ser ut som om de har fått fel på bilen, men det är ett fult knep för att få dig att stanna. Stanna inte om du är osäker”, skriver polisen i en varning.

Varje vår börjar larmen komma in till polisen: Vägpirater.

Det handlar om personer som försöker lura sig till pengar eller värdesaker från andra trafikanter, genom att låtsas att de behöver hjälp på vägen.

De senaste veckorna har larmet ökat hos polisen, inte minst i Västsverige, framför allt E6. De misstänkta bedragarna verkar ha en ny metod: De försöker byta bensin mot värdelöst guld, tror polisen.

Nu går polisen ut med en bred varning via Facebook. Budskapet är: Stanna inte.

Polisen: Vill inte att du ska råka ut för det

"Vi har sett att allt fler kriminella personer, som vägpirater, lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed vägarna. Det kanske ser ut som om de har fått fel på bilen, men det är ett fult knep för att få dig att stanna. Stanna inte om du är osäker", skriver polisen i en varning på Facebook.

Polisen uppmanar personer som ser misstänkta personer på vägarna att höra av sig via telefonnummer 114 14.

"Oavsett om det är en vägpirat eller en person som behöver hjälp på riktigt, är det bra om vi får veta det. Om du har stannat och har utsatts för brott ska du alltid ringa 112."

"Vi ger er den här informationen för att vi inte vill att du ska råka ut för det här."

Polisens tips

Polisen har tidigare gått ut med flera tips till allmänheten, om hur man ska göra för att undvika vägpiraterna.

• Bilarna är ofta utlandsregistrerade. Svenska förekommer, men det är ovanligt.

• Bilarna står vid "rätt ställe" – alltså vid rastplatser, bensinmackar eller andra platser där bilister har lätt för att stanna till. De sätter sällan upp varningstrianglar, enligt polisen.

• De hotar ofta offren. Fysiskt handlar det sällan om våldsamheter, men ofta uppstår en aggressiv och hotfull stämning. Därför väljer bedragarna ofta äldre offer.

• Försvinner därifrån. Efter att bedragarna fått det de vill ha åker de ofta snabbt därifrån, vilket försvårar polisens utredningsarbete.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag