Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya varning för asfaltsläggare

Hela våren har det rapporterats om kringresande asfaltsläggare, av polisen kallade oseriösa hantverkare, i Sverige. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Mathilda Ahlberg/BILDBYRÅN

Efter att flera personer stött på oseriösa hantverkare går polisen ut med en varning – och uppmaning – till allmänheten.

Polisen vill ha hjälp att kunna kartlägga de kringresande och störa deras verksamhet.

– Förr eller senare slår det väl in, att folk slutar anlita dem, säger Michael Lundberg vid polisen i Jämtland.

Hela våren har det rapporterats om kringresande asfaltsläggare, av polisen kallade oseriösa hantverkare, i Sverige. Oftast handlar det om personer från Irland som erbjuder tjänster för låga pris, men som sen antingen inte utför jobben eller pressar sin kund på pengar.

Runtom i landet har polisen uppmärksammat allmänheten om problemet, och nu går polisen i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland tillsammans ut med en varning.

Flera fastighetsägare i deras region – region Nord – har fått erbjudanden om bland annat stensättning, asfaltering, målning och takarbeten.

"Polisen uppmanar allmänheten att noga tänka sig för innan man beställer sådana arbeten då det ofta kan bli en dyr historia att anlita kringresande asfaltsläggare", bland annat.


LÄS MER: Hundratals kringresande hantverkare förstörde Anders gård


Polisen: Ofta något fuffens

"Ofta vill man ta betalt i förskott och sedan utförs inte jobbet till fullo. För att slutföra jobben vill man ha mer pengar och i samband med detta har det förekommit hot och utpressning", står det vidare i polisens meddelande.

Polisens varning.
Foto: Polisens hemsida

– De är här i regionen, åker runt lite grann, men problemet är ju … det är som att man köper en bil i princip. Du köper det du får, säger Michael Lundberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Jämtland.

– Här ska man väl fundera lite grann. Det är som alltid med bedrägerier, är det för bra för att vara sant är det ofta något fuffens med i spelet. Det finns lokala och regionala företag som hanterar asfalt, så varför ska man anlita de här utländska företagen?

"Svårt för oss att agera"

Lundberg menar att det är viktigt att de potentiella kunderna, eller offren, tänker sig för noga. Gör man inte det kan det vara försent för polisen att agera.

– När de har ingått de här avtalen har vi svårt att agera. Det blir ju en civilrättslig process. Den här varningen är för att stämma i bäcken. Var väldigt fundersam och observant när du får erbjudanden om asfalt- eller takläggning eller så.

– Det är inte första året, det har varit så här i flera år, och förr eller senare slår det väl in, att folk slutar anlita dem.

Polisens punkter: Så undviker du oseriösa hantverkare

• Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket.

• Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

• Begär ID-handlingar på personerna.

• Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

• Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

• Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren.

Källa: Polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.