Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens nya spår – i myrmordet i Kiruna

Så många brott begicks i Sverige under förra året.
29-åringen hittades död i en myr i Parakka.
Foto: Google maps
Foto: Google maps

Här är polisens senaste spår i mordutredningen i Kiruna:

Övervakningsbilder från en bensinmack – och en mystisk brand i en grillkåta, skriver Aftonbladet. 

Nu kartläggs de tre misstänkta männens senaste dygn innan de häktades.

Det var den 27 juli som en 29-årig Kirunabo försvann. Ingenting tydde på att han hade försvunnit frivilligt så polisen inledde en förundersökning om människorov.

Natten mellan onsdag och torsdag – när det hade gått 18 dygn – hittades 29-åringens kropp nedgrävd i ett otillgängligt myrområde i Parakka, cirka 10 mil utanför Kiruna. Då hade polisen sökt efter mannen i flera dagar.

Erkänner brott mot griftefriden – förnekar mord

Utredningen har nu rubricerats om till mord.

Tre män, 28, 37 och 38 år gamla, sitter häktade som misstänkta. Alla förnekar mord.

– Ingen av männen har erkänt mord men två av dem har erkänt brott mot griftefriden, säger åklagare Anna Bergström till SVT Norrbotten.

Nu jobbar polisen för fullt med utredningen. En av utredningsåtgärderna är en minutiös kartläggning av de tre männen och deras förehavanden innan de greps av polis.

Och enligt Aftonbladet har polisen gjort flera fynd.

Ett är att man har säkrat övervakningsfilm från en OKQ8-mack i Vittangi, det samhälle som ligger närmast myrområdet i Parakka. Enligt källor till Aftonbladet syns minst två av de tre misstänkta männen på bilderna. De uppges anlända till macken i en Audi och hanterar där flera olika dunkar, och fyller i alla fall en av dem diesel.

Tips om brand i kåta

Polisen har också bearbetat de tips som kommit in.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör ett av uppslagen en mystisk brand i en större grillkåta i Idivuoma vid gränsen till Finland. Natten till söndagen den 4 augusti började kåtan, som ligger i ett friluftsområde, plötsligt brinna – och enligt Aftonbladet har branden också utretts inom mordutredningen.

De tre männen greps samma natt som branden ägde rum.

Nu tror boende i Idivuoma, som Aftonbladet har pratat med, att eldsvådan kan ha ett samband med 29-åringens försvinnande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.