Simon Arnamo misstänks för inblandning i mord. Foto: EuropolSimon Arnamo misstänks för inblandning i mord. Foto: Europol
Simon Arnamo misstänks för inblandning i mord. Foto: Europol
På övervakningskameror syns hur männen hugger Joakim i bröstet och stampar på hans huvud. Foto: TV3På övervakningskameror syns hur männen hugger Joakim i bröstet och stampar på hans huvud. Foto: TV3

På övervakningskameror syns hur männen hugger Joakim i bröstet och stampar på hans huvud.

 Foto: TV3

Polisens nya spår efter efterlyste nazisten

Publicerad

Polisen avslöjar nu att de spanar regelbundet för att lyckas lokalisera var den mordmisstänkte nazisten Simon Arnamo håller sig gömd.

24-åringen är häktad i sin frånvaro och även internationellt efterlyst.

– Det har kommit in lite olika tips med olika ställen där han ska kunna finnas, säger vice chefsåklagare Katarina Lenter.

I september 2012 höggs Joakim Karlsson ner utanför en Ica-affär i Vallentuna centrum norr om Stockholm. En övervakningsfilm, som polisen har tillgång till, visar hur 22-åringen höggs ner av flera personer som också stampade på honom.

Joakim Karlsson avled på sjukhus. En ung man, som vid tiden för mordet bara var 17 år gammal, dömdes i mars 2013 till tre års sluten ungdomsvård för mordet.

Men han var inte ensam.

Enligt åklagarens misstankar var även den 24-årige nazisten Simon Arnamo med vid mordet.

Kort efter att det uppmärksammade mordfallet tagits upp i TV3:s kriminalmagasin "Efterlyst", numera i TV8, gjorde Simon Arnamo fyra uttag från en bankomat i Stockholmsförorten Älvsjö, vilket finns på en av bankens övervakningsfilmer. 24-åringen avslutade också sitt mobilabonnemang.

Sedan dess är han närmast spårlöst försvunnen.

Simon Arnamo häktades för inblandning i mord

– Han stack och är aldrig hörd i utredningen, säger Katarina Lenter.

– Nu är han puts väck.

Först den 2 april 2014 häktades Simon Arnamo i sin utevaro av Attunda tingsrätt, misstänkt för inblandning i mordet på Joakim Karlsson. Han är också internationellt efterlyst.

Spaning på nätet efter Simon Arnamo

Nu jobbar polisen med spaning för att lyckas lokalisera var han håller sig gömd.

"Polisen arbetar regelbundet med bland annat tips för att få uppgifter var han finns", skriver åklagaren Katarina Lenter i en nyinkommen inlaga i Attunda tingsrätt:

– Vi jobbar mest för oss och själva, men det har förekommit att vi har haft kontakt med anhöriga – men det har inte gett något. Man säger sig inte veta var han finns.

Polis och åklagare är öppna med att en stor del av spaningen efter Simon Arnamo sker på nätet.

Katarina Lenter: "Kan inte gå in och kommentera hur man arbetar"

Har ni även annan typ av spaning?

– Jag kan inte gå in och kommentera hur man arbetar, säger Katarina Lenter.

Vet ni något om hur han ser ut i dag – om han förändrat utseendet?

– Nej, ingenting jag har hört något om.

Den som vet något om mordet och har uppgifter att lämna kan kontakta enheten för grova brott, polisområde nord, Stockholm. Polisen centralt nås via växel på telefonnummer: 114 14.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag