Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens nya spår efter dubbelmördaren

Mohamad Ammouri, 8, dödades på Åsgatan i Linköping den 19 oktober 2004-
Foto: Privat
2004 trädde ett nytt vittne fram och med hjälp av polisen togs den här fantombilden av gärningsmannen fram.
Foto: POLISEN
Polisen har nu fått tillbaka tester som visar att DNA-proverna de misstänker tillhör mördaren tillhör en person med blåa ögon.
Foto: Sven Lindwall
Nya DNA-bevis pekar nu mot att gärningsmannen har blåa ögon.
Foto: Colourbox
Mordvapnet.
Foto: Polisen
På mördarens mössa hittades blonda hårstrån.
Foto: Polisen
Leif GW Persson har nya tips som kan leda utredningen framåt.
Foto: Alex Ljungdahl
Vid vändplanen på Åsgatan såg flera vittnen en mystisk bil.
Foto: Sven Lindwall
1 / 9

Den man som gäckat polisen sedan dubbelmordet i Linköping 2004 har troligen blå ögon. Det visar provsvaren från ett laboratorium i Nederländerna som undersökt DNA från brottsplatsen.

Samtidigt ska Leif GW Persson inom kort lämna in helt nya tips som kan ledda utredningen framåt.

På morgonen den 19 oktober 2004 knivdödades Mohamad Ammouri, 8, på Åsgatan i Linköping. Gärningsmannen högg därefter ihjäl Anna-Lena Svenson, 56. Efter morden kastade gärningsmannen ifrån sig den blodiga kniven och försvann från platsen. Polisen säkrade mannens DNA som tidigare i år sändes till ett laboratorium i Nederländerna. Förhoppningen var att få fram fler uppgifter om mördaren.

– Vi har nyligen fått svar om att gärningsmannen är nordeuropé och troligen har blå ögonfärg, säger Jan Staaf, chef för utredningsenheten vid polisen i Östergötland.


På mördarens mössa hittades blonda hårstrån.
Foto: Polisen

Leif GW Persson sitter på tips

I närheten av mordplatsen hittades gärningsmannens mössa, och efter att ha analyserat hårstrån vet polisen att mannen vid tillfället var blond och använde nikotin. Med hjälp av de nya uppgifterna om ögonfärgen hoppas polisen kunna ringa in mördaren ytterligare.

Dessutom kan ny information från kriminologiprofessor Leif GW Persson hjälpa utredningen framåt.

– Jag har en del tips som jag gått igenom, säger han.

Under söndagen medverkade han vid Bokmässan i Göteborg, och han berättade då för Expressen att han "ska lämna över en bunt nästa vecka".

Jan Staaf känner inte till Leif GW Perssons planer, men blir intresserad.

– Spännande. Den här utredningen är ett riktigt lagarbete, framför allt mellan polisen i Östergötland och Riksmordkommissionen i Stockholm. Sen har vi några aktörer vid sidan om som har varit med hela tiden, allt från gärningsmannaprofilgruppen till Leif GW. Han har varit bollplank och kommit in med tips, och det är vi tacksamma för.

2004 trädde ett nytt vittne fram och med hjälp av polisen togs den här fantombilden av gärningsmannen fram.
Foto: POLISEN

Söker Mohamad Ammouris mördare bland de döda

Även allmänheten är, trots att det gått tolv år sedan morden, fortfarande engagerad i jakten på gärningsmannen.

– I stort sett varje vecka hör det av sig människor som har teorier och tips på tänkbara gärningsmän. Vi har två man på heltid som åker land och rike och pratar med människor som kan ha upplysningar, säger Jan Staaf.

Under åren har ett stort antal personer topsats på DNA för att jämföras med mördarens. Polisen har även letat efter gärningsmannen utomlands genom att försöka matcha mördarens DNA-profil med profiler som finns i utländska databaser. Dessutom har polisen under de senaste månaderna topsat anhöriga till män som på olika sätt har avlidit under åren.

– Vi har fått listor från rättsmedicin på personer och vänt oss till anhöriga för att få ta jämförelse-DNA. Vi har självklart respekt för deras sorgarbete, men i de flesta fall har vi blivit vänligt bemötta. Vi har på det här sättet testat 30 till 40 personer, men inte fått någon träff, säger Jan Staaf.

Leif GW Persson har nya tips som kan leda utredningen framåt.

"Det här var en dåres verk"

En av polisens teorier är att gärningsmännen vid tidpunkten för morden hade någon psykisk störning och genomförde ett så kallat vansinnesdåd. Leif GW Persson tror dock att motivet går att finna i Mohamad Ammouris omgivning.

– Jag tror det handlar om pojken. Det känns så. Men det är knepigt för vi har inte lyckats hitta något i familjens historia som pekar på vad det skulle kunna vara. Kvinnan som blev mördad råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Det räckte för att hon skulle dö, sade Leif GW Persson vid Bokmässan.

Han får visst medhåll av Jan Staaf.

– Vi har inte uteslutit att det kan ha något med pojken att göra. Men huvudteorin är att det här var en dåres verk.

Riksmordkommissionen består av en grupp utredare och är baserad i Stockholm. Gruppen kan hjälpa polisen ute i landet i samband med grova våldsbrott. Bland annat kan gruppen hjälpa polisen att hantera stora mängder material och ibland även leda utredningar.

FBI har varit inkopplade i fallet

• Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, mördades 19 oktober 2004 på Åsgatan i Linköping.

• Mohamad var på väg till skolan och hade bara gått 100 meter hemifrån när han blev attackerad av en ung man med så kallad butterflykniv.

• Anna-Lena Svensson var på väg till jobbet. Polisens teori är att hon blev vittne till överfallet, försökte ingripa och sedan själv föll offer för mördaren.

• Trots att polisen hittade mordvapnet, DNA, fingeravtryck med mera och har mycket information om gärningsmannen har ingen gripits för det brutala dådet. Polisen vet bland annat att mannen är född mellan 1974 och 1989, har mellanblont hår och minst 170 centimeter lång.

• I jakten på mördaren har polisen tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen och en geografisk profilerare. Även FBI har konsulterats.

• Omkring 7 500 personer har förhörts och hundratals DNA-tester har gjorts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.