Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens nya Palmevittne: Stugägaren

Stig Engström, känd som Skandiamannen.
Foto: SVT

Nya Palme-förhör har hållits kring Stig ”Skandiamannen” Engström.

Magasinet Filter berättar om ett förhör med en stugägare som veckan efter mordet hyrde ut en skidstuga till Engström.

– Paret Engström bodde bara hos oss en enda gång, det var den veckan, säger han till Filter.

33 år har nu passerat sedan mordet på Olof Palme, den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm

Det senaste stora spåret är tidningen Filters avslöjande våren 2018 med en rad nya uppgifter om den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.

Han hade blivit känd som ett av de första vittnena från mordplatsen men utreddes nu istället som mördare. Flera förhör hölls med personer runt Engström, avliden år 2000, och det gjordes tekniska undersökningar kring en vapensamlade vän som vid tiden hade tillgång till tänkbara Palme-vapen.

Nu rapporterar Filter om nya Palme-förhör kring Skandiamannen-spåret.

Minst ett nyckelvittne från mordplatsen ska ha förhörts under hösten med specifika frågor om Stig Engström. Tidningen berättar också om ett förhör i somras med en man som hyrde ut en skidstuga i Dalarna till Engström och hans fru veckan efter mordet. Även stugägarens fru ska ha förhörts. 

– Paret Engström bodde bara hos oss en enda gång, det var den veckan, säger stugägaren till Filter.

Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick ingående frågor om uthyrningen

Stugägaren, som tidigare rapporterat om förhöret i ett informationsblad för boende i ett stugområde, berättar att han fick ingående frågor om stuguthyrningen till Engström 1986 i förhöret med Palmegruppen. Han ska också ha fått frågor om sin egen militära och polisiära bakgrund. Han påstår även att utredarna sagt att ”Stig Engström är den mest intressanta och troliga gärningsmannen när det gäller mordet på Olof Palme”. 

Själv säger han dock till Filter att han är tveksam till Engström som gärningsman:

– Det handlar om psykologi. Hade han verkligen kunnat dölja en sådan gärning under alla år? 

Expressen har förgäves sökt stugägaren.

Palme-åklagaren Krister Petersson, som inte kunnat nås för en kommentar, sade tidigare i veckan till ”Veckans Brott – redaktionen” att Palmegruppen under det senaste året hållit flera förhör, tekniska undersökningar, husrannsakningar och tagit kontakter med utländska myndigheter och samarbetande myndigheter i Sverige. 

– Det finns personer som är av intresse i utredningen, och vi försöker höra personer runtom i deras bekantskapskrets. Det finns en hel del personer som ni inte känner till, och som vi inte hört sedan tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.