Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens nya huvudspår: Stig Engström mördade Palme

Palmegruppen har lovat lösningen på mordet "inom en inte alltför avlägsen framtid". Nu avslöjar magasinet Filter att Skandiamannen Stig Engström utreds för mordet på Palme.
Nu avslöjar magasinet Filter polisens nya huvudspår i jakten på Olof Palmes mördare: Skandiamannen Stig Engström. Foto: WEINE LEXIUS
Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986, klockan 23.21 Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL

Palmegruppen har lovat lösningen på mordet "inom en inte alltför avlägsen framtid".

Nu avslöjar magasinet Filter polisens nya huvudspår i jakten på Olof Palmes mördare:

Skandia-mannen Stig Engström.

Han blev känd som ett av de första vittnena från mordplatsen – men utreds nu som mördare.

Engström ska ha varit vapentränad, umgåtts i Palmefientliga kretsar – och haft tillgång till en liknande revolver som vid Palmemordet.

Palmegruppen har hållit flera förhör - bland annat med journalisten bakom avslöjandet och med Stig Engströms ex-hustru. 

Enligt Palmeutredaren Krister Petersson finns en möjlighet att åtala eventuella medhjälpare:

"Om alla inblandade är döda, så får man hitta en annan lösning", skriver han i ett mejl.

Klockan 23.19, den 28 februari 1986, stämplade reklamkonsulenten Stig Engström ut från Skandia-huset i centrala Stockholm.

Klockan 23.21, precis intill, sköts Sveriges statsminister till döds.

Engström - som blev känd som Skandiamannen - blev tiden efter mordet ett välbekant ansikte i medierna efter att i intervjuer och förhör utmålat sig själv som ett stjärnvittne från mordplatsen. 

Stig Engström – som blev känd som Skandiamannen – var ett av de första vittnena på platsen efter mordet på Olof Palme. Nu jobbar polisen efter teorin att det är Stig Engström som är mördaren. Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Klockan 23.19, den 28 februari 1986, stämplade reklamkonsulenten Stig Engström ut från Skandia-huset i centrala Stockholm.Klockan 23.21, precis intill, sköts Sveriges statsminister till döds. Foto: PAOLO RODRIGUEZ / TT NYHETSBYRÅN

Nu avslöjas i stället, i magasinet Filter, att Engström av den nuvarande Palmegruppen sedan förra året utreds som mannen bakom mordet.

Två förhör höll i höstas med Stig Engströms exhustru

Expressen har under den senaste tiden kartlagt Skandiamannen efter att ha nåtts av uppgifter om att han står under utredning. Förra veckan bekräftade hans exhustru att Palmegruppen i höstas hållit två förhör med ingående frågor om Engström, avliden sedan år 2000, och hans aktiviteter under mordkvällen. Till Aftonbladet säger hon att hon förhörts på nytt i förra veckan.

– Han jobbade ju över den där kvällen, och de frågade om hur han tog sig hem och hur jag fick veta saker på telefon, säger exfrun till Expressen.

LÄS MER: Hör Stig Engströms ord i rätten 

Magasinet Filter - med förstasidesrubriken "LÖSNINGEN" - avslöjar nu bakgrunden till Palmegruppens intresse för Stig Engström.

Klockan 23.19, den 28 februari 1986, stämplade reklamkonsulenten Stig Engström ut från Skandia-huset i centrala Stockholm.Klockan 23.21, precis intill, sköts Sveriges statsminister till döds. Foto: Karta

 

Det har tidigare endast spekulerats kring Engström som tänkbar mördare - men han visar sig nu ha haft tillgång både till vapen och varit vapentränad. Foto: SVT

Frilansjournalisten och författaren Thomas Pettersson redovisar, efter tolv års grävande, sin berättelse om Engström i magasinet samt i den kommande boken "Den osannolika mördaren". 

Skandiamannen hade tillgång till vapen och var vapentränad 

Det har tidigare endast spekulerats kring Engström som tänkbar mördare - men han visar sig nu ha haft tillgång både till vapen och varit vapentränad. 

Enligt Filter, som hänvisar till handlingar på Krigsarkivet, har han tidigare både tränat och tävlat i pistolskytte för Armétygförvaltningens skytteklubb. 

Han ska också - genom en nära vän - haft tillgång till en omfattande samling vapen. En nära vän och granne till Engström var vapensamlare och hade en stor samling revolvrar i sin källare. Där ska det bland annat ha funnits gevär, bajonetter, ammunition, uniformer - och Magnumrevolvrar.

Från Filters granskning av Stig Engström. På bilden syns vapnen som sedan flyttades till källaren. Foto: Filter

Vapensamlaren är avliden men dottern bekräftar pappans nära vänskap med Engström för Filter. Vapensamlaren ska själv ha haft en militär bakgrund och var officersutbildad hemvärnsman med militär bakgrund i USA, berättar dottern för magasinet:

– Under perioden i USA var han fall­skärmsjägare. Det var någon form av kadettutbild­ning. Amerikanerna frågade om han ville stanna, men då hade han kommit in på en utbildning i Sverige.

LÄS MER: Skandiamannens liv – växte upp i armékläder 

Vapensamlaren ska bland annat haft "amerikanska polisrevolvrar" som specialintresse, vilket pekar på den i USA vanligt förekommande kombinationen Magnumrevolver med metallbrytande ammunition - som användes vid Palmemordet. 

Stig Engström med handledväskan som stämmer in på vittnens signalement. Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK

Polisen har tidigare utrett Stig Engström 

Polisen har tidigare avfärdat Engström som möjlig gärningsman.

Lennart Gustafsson, inspektör i Palmegruppen under 31 års tid, avfärdar helt Skandiamannen Stig Engström som möjlig skytt:

– Att han var Palmehatare, visst var han det. Men att han skulle vara banemannen, det finns ingenting som talar för det efter de undersökningar vi gjorde, när han var aktuell och levde, säger han. Man kan hata politiker men att han skulle vara gärningsmannen är helt galet. Det finns andra spår att bearbeta, jag skulle inte själv ha lagt ner någon kraft på det här i dag. 

Han säger också:

– Det här är genomarbetat och vi kunde konstatera att han överdrev sina kunskaper om vad han har sett och inte sett. Att få honom till gärningsman är lika sjukt som att Christer Pettersson skulle ha skjutit Palme. Det är min uppfattning efter 31 år i Palmeutredningen. 

Lennart Gustafsson ser mordet på Olof Palme som ett tillfällighetsmord, som alltså inte var planerat:

– Gärningsmannen har sett Olof Palme vid biografen, att han var obevakad och inte hade några livvakter, säger han. 

Utreddes av polisen redan 1986

Av förundersökningsmaterialet kring Christer Pettersson framgår att Stig Engström redan 1986 utreddes av polisen - bland annat sedan en säkerhetsansvarig på Skandia slagit larm om hans misstänkta beteende i samband med mordet.

Säkerhetsmannen berättar i polisförhör från juni 1986 att man planerade en intern "förundersökning" mot Stig Engströms låsta kontor:

– Då tänker vi gå in i hans rum. Vi har försökt och välja dag här, den enda möjliga dagen är alltså torsdag kväll. Då tänker vi gå in och göra en förundersökning kan vi kalla det för.

Den säkerhetsansvarige skulle i rummet leta efter "vapenfett, eller vapendelar", men det är oklart om den interna "husrannsakan" någonsin blev av. 

Flera förhör gjordes efter mordet med anställda på Skandia där Skandiamannens rörelser i huset på mordkvällen kartlades. 

Enligt de första förhören med Engström hade han befunnit sig i Skandia-huset på Sveavägen under hela kvällen. Men en av väktarna kunde berätta för polisen att Engström utifrån dykt upp i receptionen vid 21-tiden, och då uppgett att han varit ute och ätit. Biofilmen som paret Palme såg på Grand, längre ner på Sveavägen, började 21.15.

”Jag kunde se när han gått ut och in ur huset men även när han stämplat ut på kvällen”

En av de som förhördes av polisen i slutet av 1980-talet, om Skandiamannens aktiviteter på mordkvällen, var den då personalansvarige Roland Bergström som berättar för Expressen:

– Man ville ha tidsangivelser och det hade jag tillgång till eftersom jag var ansvarig för passagesystemet och tidsredovisningssystemet på den tiden. Jag kunde se när han gått ut och in ur huset men även när han stämplat ut på kvällen.

Tor Petrell, tidigare polisman i Palmegruppen, var en av de poliser som 1986 kartlade Skandiamannens aktiviteter på mordkvällen. Han berättar för Expressen:

– Som jag minns var han lite speciell men det jag gjorde var att jag åkte ner till Skandiahuset och pratade med väktarna och försökte klargöra hur det här inpasseringssystemet funkade. Och det funkade ju inte alls vad jag kommer ihåg.

Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm den 28 februari 1986. Foto: RUE DES ARCHIVES / IBL

Spåret lades dock åt sidan - ett beslut som tycks vara ett polisiärt misstag. Enligt Filter fick den nuvarande Palmegruppen upp intresset för Skandiamannen sedan magasinets journalist Thomas Pettersson, våren 2017, presenterade flera misstag som gjorts när Stig Engström avfärdades som möjlig gärningsman. Bland annat ska det röra sig om felaktigheter vid en fotokonfrontation och Palmegruppen ska ha delat journalistens slutsats om att felaktiga slutsatser dragits om Engström - en person som bevisligen varit på mordplatsen och vars signalement till stora delar stämde med mördarens. Senare, i september 2017, kallades Filter-journalisten också till förhör om sina fynd, varpå en av utredarna ska ha sagt:

– Vi har sagt som så, att om vi ska utreda det här så ska vi göra det ordentligt.

Polisen har sökt information om Skandiamannen hos den militära underrättelsetjänsten 

Enligt uppgifter från Must har polisen under det senaste året, utöver exfrun, sökt information hos olika myndigheter, som den militära under­rättelsetjänsten Must. Palmegruppen ska även bland annat ha förhört en tidigare säkerhetsansvarig vid Skandia - samt dottern till en avliden vapensamlare. Sammanlagt finns alltså fyra nya och kända förhörspersoner som Palmegruppen varit i kontakt med. 

Den 25 april 1986 förhör polisen Skandiamannen Stig Engström Foto: POLISEN

Filter lyfter också fram en motivbild: 

– Inte för att jag tror att Stig sköt Palme. Men OM han skulle ha gjort det, så skulle det ha varit för att få en guldstjärna i kanten hos personer han ville vara duktig inför, säger en närstående till magasinet.

Stig Engström var aktiv inom moderaterna i Täby och umgicks i Palmefientliga kretsar.

Frun berättar för Expressen:

– Han var ju moderat. Och var med i moderaterna i Täby. Han var som folk och var väl inte så positivt anhängare av Palme. Det kunde vara nån politisk debatt på tv och då ojade han sig över att ”Åh, nu är Palme på tv igen”. Det var som alla andra uttryckte sig. 

Bland Engströms vänner ska det ha funnits överstar och diplomater, flera verksamma inom moderaterna, men Engström ska trots sina försök aldrig ha tagits på allvar bland de Palmekritiska vännerna.

”Jag är alltjämt positiv till att vi kommer att komma fram med en lösning”

Krister Petersson, Palmegruppens förundersökningsledare, ville vid en intervju med Expressen i fredags morse inte kommentera några detaljer kring Stig Engström.

– Jag kan bara säga att vi håller förhör med ett antal personer och jag tänker inte kommentera om det finns någon person som vi är mer intresserade av än någon annan. 

– Vi jobbar fortfarande intensivt och jag är alltjämt positiv till att vi kommer att komma fram med en lösning men jag tänker inte i media tala om vilka åtgärder vi har vidtagit eller kommer att vidta.

I en intervju på onsdagen säger åklagaren att han inte ser någon anledning att ”recensera” uppgifterna som uppdagats i Filters granskning.

– Jag kommer inte att kommentera namnet Stig Engström.

– Vi har ju inte facit på hand och de enda människorna som inte är intressanta, objektivt sett, är Christer Pettersson samt de människor som är födda efter 28 februari 1986. Så på det sättet kan man säga att han är intressant.

Krister Petersson är fortfarande optimistisk kring utredningen och tror att man kommer att lösa mordet på Olof Palme. Om utredningen är inriktad på en ensam gärningsman eller om hypotesen är att skytten haft medhjälpare vill han inte kommentera, inte heller om någon av dessa skulle vara i livet i dag.

– Om jag skulle berätta vad vi tänker i de delarna så avslöjar jag lite för mycket om utredningen. Jag vill att vi ska kunna arbeta i lugn och ro med det vi håller på med.

Vad kan du säga om personen som sköt Palme?

– Jag kan säga en hel del om den vi tror, men det är inget jag kommer gå till torgs med i media.

 

Krister Petersson, Palmegruppens förundersökningsledare, ville vid en intervju med Expressen i fredags morse inte kommentera några detaljer kring Stig Engström. Foto: JOHANNA BERGLUND

Petersson har tidigare sagt till DN att man "gräver på lite andra ställen än man gjort tidigare" och att de ska återvända till brottsplatsen och "se vad man kan göra där". Han var övertygad om att hitta en lösning och presentera nya uppgifter "inom en inte alltför avlägsen framtid":

– Det bästa är om vi kan ställa mördaren inför rätta. Men om gärningsmannen var i sin krafts dagar när han begick mordet kan han numera vara avliden. Jag skulle som åklagare kunna säga att utredningen läggs ner och att hela utredningsmaterialet hemligstämplas. Då skulle det bli ett ramaskri. Jag tänker hitta en annan lösning och på något sätt redovisa vad vi har kommit fram till.

Stig Engströms liv tog en tragisk vändning

Leif GW Persson har tagit del av de nya uppgifterna och tycker att de är värda att nysta vidare i.

– Det återstår att göra kopplingen till ett vapen och det finns 5000 licensgivna sådana vapen från den tiden och tills man hittat det och provskjutit det återstår en del att göra. Men de har åtminstone öppnat upp en möjlighet för hur han kan ha kommit över ett sånt vapen.

Han tror dock att spåren kan ha kallnat och att det kan vara för sent.

– Visst han är en konstig typ och det är ett mysterium att man inte kartlade honom bättre. 

Palme-experten Gunnar Wall säger till Dagens Nyheter:

– Det är anmärkningsvärt att Skandiamannens göranden och låtanden inte har blivit bättre utredda under årens lopp. Det har funnits frågor kring honom.

– Så vitt jag förstår det så saknas det ett antal centrala led innan man kan säga att det här är mördaren. Om han hade varit i livet i dag så skulle han i alla fall inte kunna åtalas på det som står i Filter, det är helt klart.

Tidigare spaningsledaren Hans Ölvebro säger till Aftonbladet att det fanns skäl att utesluta Skandiamannen ur Palmeutredningen:

– Jag har inte träffat honom så jag kan inte uttala mig om det. Men de som har träffat honom så är min minnesbild att det inte var en person som…ja där det fanns skäl till att han inte var intressant. 

Exfrun berättar att Skandiamannens liv tog en tragisk vändning åren efter Palmemordet. Han drack för mycket och plågades av dåligt självförtroende, enligt exhustrun. Sedan han förtidspensionerats från Skandia fanns planer på ett reklamföretag, men planerna gick om intet.

1999 skilde sig Skandiamannen och exfrun. Året efter tog han sitt liv. 

– Han hade dåligt självförtroende och det har han haft hela sitt liv. 

– Han ville väl bli nåt helt annat och betydligt mer glamouröst. Och han tålde ju inga motgångar. 

Men någon mördare var han inte, enligt exfrun, och hon ställer sig tveksam till polisens utredning. 

”Han kunde inte döda en fluga ens”

– Det är out of question. Han var inte den människan. Det kan jag säga. Han var för feg för det. 

– Han kunde inte döda en fluga ens. 

Thomas Pettersson, journalist på Filter och författare. Det är han som ligger bakom avslöjandet i Filter. Foto: OLA KJELBYE / FILTER

 

DETTA TALAR FÖR ENGSTRÖM SOM MÖRDARE

Författarna Thomas Pettersson (magasinet Filter) och Lars Larsson (boken Nationens Fiende, 2016) har granskat vad som talar för Skandiamannen som tänkbar mördare. Här är en sammanställning av deras slutsatser. 

 

TIDEN: Enligt tidigare polisutredning lämnar han Skandia-huset två gånger: först runt 21 då paret Palme kommer till biografen. Och sedan 23.19, två minuter före mordet.

SIGNALEMENT: Ett stort antal signalementsuppgifter på mördaren från andra vittnen stämmer in på Engström. Handledsväskan, klädseln och rörelsemönstret.

SPEGLAR MÖRDAREN: Han "speglar mördarens aktiviteter" och, med utgångspunkt från sitt eget vittnesmål, rör han sig samma väg som mördaren. Från mordplatsen och vidare uppför trapporna mot Luntmakargatan.

MORDPLATSEN: Ljuger om sitt agerande på mordplatsen och lämnar beskrivningar av sitt agerande som inga andra vittnen kan styrka. Ger också en beskrivning av ett annat vittne på mordplatsen som endast mördaren bör kunna känna till.

FÖRHÖREN: Ändrar sitt vittnesmål i takt med att han får veta hur andra betett sig på brottsplatsen. 

GÄRNINGSMANNAPROFIL: Uppges agera enligt gärningsmannaprofilen och enligt FBI:s erfarenheter av liknande mord: "infiltrerar utredningen, söker uppmärksamhet". Fientlig mot Palme. 

VAPNET: Har skjutvana från pistolskytteklubb och har genom nära vän till gång till vapen av samma typ som mördade Palme. 

 

DET TALAR EMOT ENGSTRÖM SOM MÖRDARE:

RINGER SJÄLV POLISEN. Engström ringde själv polisen dagen efter mordet och anmäldes sig som ett vittne. Han tar också kontakt med tidningar och tv med risk att, som eventuell mördare, identifieras som gärningsman. En mördare kan ha intresse av att inte på något sätt sammankopplas med mordet.

SAKNAS ERKÄNNANDE. Stig Engström är avliden sedan juni år 2000 och kommer därmed aldrig erkänna ett mord. Det skulle ställa enorma krav på teknisk bevisning som kan vara svår att hitta 32 år efter mordet.

SAKNAS TEKNISK BEVISNING. Det nya avslöjandet kopplar Engström till vapenkunnande och vapentillgång - men inte till ett vapen av rätt typ. Palmegruppen sägs granska detta men ännu saknas såvitt känt de avgörande pusselbitarna.

SAKNAS UTPEKADE. Inget vittne har - trots signalement som tycks stämma in - pekat ut Engström som mördare. Detta trots att han synts på bilder i tidningar och tv, bland annat i klädseln från mordkvällen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!