Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya fynd i miljardärens bostad

Tom Hagens advokat Svein Holden om frisläppandet
Anne-Elisabeth Hagen har inte setts till på 1,5 år.Foto: PRIVAT/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Polisen misstänker att hon mördats.Foto: PRIVAT/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
En av parets bostäder.Foto: TORE MEEK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Tom HagenFoto: TORBJøRN OLSEN / GD / NTB SCANPIX

Buntband, skoavtryck, brev och blod. 

Fynden i Anne-Elisabeth Hagens bostad kan leda polisen till hennes mördare.

– Blodspår som hittats i ett badrum är inte i sig uppseendeväckande. Spåren har mer värde om de hittats på ett föremål eller om blodansamlingar visar tecken på ett särskilt mönster, säger Jørn Lier Hors, tidigare förundersökningsledare till Dagbladet.

Sista livstecknet från Anne-Elisabeth Hagen är ett samtal med en familjemedlem klockan 9.14 den 31 oktober 2018. En av polisens teorier är att maken Tom Hagen iscensatt en kidnappning – med krav om lösensumma – för att dölja att hon mördats.

Han är misstänkt för inblandning i det misstänkta mordet på sin hustru. Men han har ett alibi – och var på sin arbetsplats vid tidpunkten för försvinnandet.

Under tiden miljardären Tom Hagen satt frihetsberövad finkammades paret bostad i Lørenskog utanför Oslo. Bilder visar att polisen satte upp ett tält precis utanför och febril polisaktivitet syntes vid flera av fastigheterna. 

Blodspår i lägenheten

Enligt den norska tidningen Dagbladet har flera fynd gjorts i bostaden – bland annat blod.

Tidningen skriver att blodet tillhör Tom Hagen, men att fyndet trots det ska ha intresserat polisen i jakten på Anne-Elisabeths gärningsman.

– Man hittar nästan alltid spår efter blod i ett bostadshus, även om det inte skett något kriminellt där, säger Per Angel, tidigare kriminaltekniker, till Dagbladet.

Det ska i stället vara platsen där blodet hittades som är särskilt intressant. Men enligt experter som Dagbladet talat med kan inte enkom blodspåret användas i rättssalen för att fälla en anklagad mördare. Men det kan användas i ett större sammanhang. 

Och fyndet är inte det enda som gjorts i bostaden. 

Spåren

Buntband. Enligt en analys är buntbanden köpta på Biltema – polisen arbetar nu med att ta reda i vilken fysisk butik de såldes. 

Hotbrev. Det brev som användes för att presentera en lösensumma för att släppa Anne-Elisabeth Hagen fri ingår också i polisens utredning. Efter en analys konstaterade polisen att både brevet och kuvertet var köpt på Clas Ohlson. Men hittills har inte polisen lyckats ta reda på i vilken fysisk butik de köptes.  

Skoavtryck. I bostaden hittades flera avtryck från märket Sprox, i storlek 44, 45, 46. Skon köptes på Sparkjøp och polisen arbetar med att få ytterligare information om vem som bar skorna. Man har bland annat uppmanat personer som köpt en sko av modellen och betalat kontant mellan augusti 2016 och oktober 2018 att ta kontakt med polisen.

Så här sa Expressens krimkrönikör Fredrik Sjöshult om fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.