Missen: Poliserna kan ha fått fel uppgifter

Eric Torell, 20, sköts ihjäl av polisen.
Foto: PRIVAT
Polisen sökte en våldsman – men han befann sig i häkte under tiden för insatsen.
Foto: Läsarbild
Leksakspistolen som Eric Torell tog med sig när han rymde hemifrån.
Foto: PRIVAT

Poliserna som sköt ihjäl Eric, 20, kan ha fått felaktig information på väg till platsen.

Aftonbladet berättar att polisen sökte en ”extremt farlig” våldsman – men att mannen befann sig i häktet vid tiden för insatsen.

Nu kan Expressen berätta att den kvinna som polisen befarade att våldsmannen var ute efter inte heller var vid adressen.

– Mitt ex sitter häktad, och jag bor inte ens där, säger hon. 

Poliserna som sköt ihjäl Eric Torell, 20, kan ha fått felaktig information av polisens regionledningscentral, RLC, som via radio ropar ut uppdrag till bilarna, när larmet om att en man rörde sig i med vapen i kvarteret i Vasastan i Stockholm.

Enligt Aftonbladet har det funnits en hotbild mot en kvinna med tidigare koppling till adressen. Kvinnans ex ska tidigare ha hotat henne och misstänks ha placerat ut en sprängladdning på hennes bil. 

Det hände den 23 april i år, då kvinnan själv ringde polisen efter att ha hittat ett föremål under sin bil på Norrbackagatan, och polisen använde en bombrobot för att spränga föremålet.

Mannen häktad sedan veckor tillbaka

Men mannen kunde aldrig ha befunnit sig i det aktuella området under natten då Eric Torell sköts ihjäl – eftersom han har suttit häktad i flera veckor, vilket Aftonbladet först kunde berätta.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat att det fanns underrättelseuppgifter i polisens datasystem "att en kvinna, som tidigare dödshotats av en person dömd för våldsbrott, bodde i kvarteret". 

Dessa uppgifter fanns alltså i det system – Storm – som regionledningscentralen använder sig av när de ropar ut uppdrag till polispatrullerna. Uppgifter om vem som sitter häktad läggs däremot in i polisens personuppgiftssystem, kan Expressen berätta.

För att få fram den informationen måste regionledningscentralen alltså göra sökningar i ett annat system. 

– Jag är definitivt inte säker på att den typen av uppgifter går in i Storm, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Åklagaren Martin Tidén på Särskilda åklagarkammaren har lagt locket på kring utredningen om Eric Torells död och fanns under måndagseftermiddagen inte tillgänglig för att svara på frågor.

Kvinnan till Expressen: ”Jag bor inte ens där”

DN uppgav i fredags i en artikel att det var den tidigare hotade kvinnan som själv hade hade ringt polisen och slagit larm och uppgifterna kom enligt DN från en anonym poliskälla. 

Men senare under dagen backade DN från uppgiften. Kvinnan hade inte själv ringt polisen om sin våldsamma ex och tidningen kunde i stället berätta att det alltså rörde sig om underrättelseuppgifter i polisens system.  

Expressen har varit i kontakt med kvinnan. Hon är kritisk till att poliser nu sprider felaktiga uppgifter. 

– Jag hoppas att polisen inte försöker skylla på den händelsen. Mitt ex sitter häktad, och jag bor inte ens där, säger kvinnan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.