Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens miss i utredningen av försvunna miljardärsfrun

Det här vet i om Anne-Elisabeth Hagens försvinnande.
Elisabeth Hagen har varit försvunnen i snart ett år.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Polisen tog aldrig hand om soporna utanför parets hem utanför Oslo.
Foto: Josefina Karlsson

I mer än två månader höll den norska polisen utredningen om försvunna Anne-Elisabeth Hagen, 69, hemlig.

För att inte väcka uppmärksamhet fick de avstå flera utredningsåtgärder – som att gå genom parets hushållssopor.

– Som bekant höll vi en låg profil inledningsvis och vi är ärliga att det betytt att vi blev tvungna att göra några val, säger polisinspektör Tommy Brøske, till Dagbladet.

Snart har det gått ett år sedan Anne-Elisabeth Hagen försvann den 31 oktober förra året. 

Hon blev bortförd från villan, i Lørenskog utanför Oslo, i vad som verkade vara en kidnappning.

Polisen kopplades snabbt in men på grund av hoten mot hennes make, miljardären Tom Hagen, hölls insatsen hemlig i två månader.

Nu framgår det att polisen tillvägagångssätt betydde att vissa åtgärder inte kunde genomföras – för att inte väcka uppmärksamhet.

Parets sopor kan ha innehållit spår

Bland annat togs inte parets sopor om hand för en genomgång, rapporterar Dagbladet. I stället hämtades de upp och kördes till återvinning dagen efter försvinnandet.

– Det stämmer att soporna vid bostaden blev hämtade på torsdagen. Detta är ett praktiskt exempel på de utmaningar vi står inför, och stod inför när utredningen började. Som bekant höll vi en låg profil inledningsvis och vi är ärliga att det betytt att vi blev tvungna att göra några val, säger polisinspektör Tommy Brøske, till Dagbladet.

Polisinspektör Tommy Brøske visar bevis i fallet med försvunna Anne-Elisabeth Hagen på en presskonferens.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Om hemlighetsmakeriet betydde att några bevis gick förlorade kommer vi aldrig få veta. Men Tommy Brøske bedömer det som osannolikt.

– Men man kan aldrig vara 100 procent säker och utesluta det, säger han till Dagbladet.

Anne-Elisabeth Hagen försvunnen sedan snart ett år

Make Tom Hagen ska sedan försvinnandet ha betalat tio miljoner kronor till personer som uppgivit sig ha kidnappat henne. 

Utredningen gjorde länge få framsteg, livstecken har saknats och i juni berättade polisen att de trodde att Anne-Elisabeth Hagen är mördad. 

Den senaste tiden har polisen dock berättat om flera spår som de hoppas kan bidra till en lösning. Bland annat har utpressningsbrevet som hittades i huset kunnat spåras till en norsk butikskedja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.