Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens metoder ledde till kaos i Husby

Upplopp. En bil brinner i Rinkeby under förra årets förortskravaller.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Upploppen i Husby fick oanade konsekvenser och kostade samhället stora summor pengar.

I polisens egna rapporter framgår det att ökad poliskontroll och färre närpoliser ledde till kaoset.

- Om det upplevs att man kontrollerar ungdomar på lösa grunder kan det så klart försämra förtroendet för polisen, säger Martin Marmgren, polis på ungdomssektionen i Västerort, till SVT:s "Uppdrag granskning".

I onsdagens "Uppdrag granskning" framgår det att färre närpoliser i området var en av orsaken till att upploppen kunde ske förra året.

Dessutom skriver Rikskriminalpolisen i sina rapporter att "social närvaro tycks ha fått stå tillbaka till förmån för ett ökat fokus på ingripande i syfte att lagföra."

Sedan 2007 har kontroller av fordon och personer i Västerort ökat med nästan 40 procent, enligt "Uppdrag granskning".

- Om intentionen från statsmakten är att man ska öka utredande lagföring så har man lyckats, men det är på bekostnad av den andra delen. Vi ser resultatet och det är inte lyckat, säger Johnny Lindh, poliskommisarie i Västerort.

"Problem med narkotika"

Martin Marmgren, polis på ungdomssektionen i Västerort, håller med honom:

- Vi har problem med narkotika och problem med unga som hamnar i ett missbruk. Men om det upplevs att man profilerar löst och kontrollerar ungdomar på lösa grunder så kan det så klart försämra förtroendet för polisen, säger han till "Uppdrag granskning".

Johnny Lindh berättar att polisen i dag tänker efter innan de agerar mot ungdomarna, för att det finns en risk att det eskalerar.

"Kriminalitet kan bedrivas"

- Det går att se det från olika perspektiv, utifrån att de som bor där inte får samma service, att kriminaliteten kan bedrivas där utan att samhället ingriper. Då är det ytterst en demokratifråga. Har medborgare i det området samma rättigheter som i Bromma?

Vad är ditt svar? frågar Uppdrag gransknings reporter.

- Nej, det har de inte. De är utlämnade till de kriminella där, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.