Upplopp. En bil brinner i Rinkeby under förra årets förortskravaller. Foto: Jörgen Hildebrandt
Upplopp. En bil brinner i Rinkeby under förra årets förortskravaller. Foto: Jörgen Hildebrandt

Polisens metoder ledde till kaos i Husby

Publicerad

Upploppen i Husby fick oanade konsekvenser och kostade samhället stora summor pengar.

I polisens egna rapporter framgår det att ökad poliskontroll och färre närpoliser ledde till kaoset.

- Om det upplevs att man kontrollerar ungdomar på lösa grunder kan det så klart försämra förtroendet för polisen, säger Martin Marmgren, polis på ungdomssektionen i Västerort, till SVT:s "Uppdrag granskning".

I onsdagens "Uppdrag granskning" framgår det att färre närpoliser i området var en av orsaken till att upploppen kunde ske förra året.

Dessutom skriver Rikskriminalpolisen i sina rapporter att "social närvaro tycks ha fått stå tillbaka till förmån för ett ökat fokus på ingripande i syfte att lagföra."

Sedan 2007 har kontroller av fordon och personer i Västerort ökat med nästan 40 procent, enligt "Uppdrag granskning".

- Om intentionen från statsmakten är att man ska öka utredande lagföring så har man lyckats, men det är på bekostnad av den andra delen. Vi ser resultatet och det är inte lyckat, säger Johnny Lindh, poliskommisarie i Västerort.

"Problem med narkotika"

Martin Marmgren, polis på ungdomssektionen i Västerort, håller med honom:

- Vi har problem med narkotika och problem med unga som hamnar i ett missbruk. Men om det upplevs att man profilerar löst och kontrollerar ungdomar på lösa grunder så kan det så klart försämra förtroendet för polisen, säger han till "Uppdrag granskning".

Johnny Lindh berättar att polisen i dag tänker efter innan de agerar mot ungdomarna, för att det finns en risk att det eskalerar.

"Kriminalitet kan bedrivas"

- Det går att se det från olika perspektiv, utifrån att de som bor där inte får samma service, att kriminaliteten kan bedrivas där utan att samhället ingriper. Då är det ytterst en demokratifråga. Har medborgare i det området samma rättigheter som i Bromma?

Vad är ditt svar? frågar Uppdrag gransknings reporter.

- Nej, det har de inte. De är utlämnade till de kriminella där, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag