Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens larm: Utredare ”håller på att duka under”

Polisförbundets förbundsordförande Lena Nitz.
Foto: PETER JÖNSSON
21 personer har dödats i skottlossningar i Stockholm i år.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

21 personer har dödats i skottlossningar i Stockholm i år.

Nu larmar Polisförbundet om att trycket på utredarna blivit för stort.

– Vi får tydliga signaler från våra skyddsombud om att man håller på att duka under där ute, säger förbundsordföranden Lena Nitz till SVT Nyheter.

Minst 110 skottlossningar har skett i Stockholmsområdet i år. 21 personer har också mist livet till vapenvåldet.

I en intervju med SVT säger Polisförbundets förbundsordförande Lena Nitz att de som utreder mord och mordförsök håller på att ”duka under”. 

Kåren saknar resurser – i synnerhet erfarna utredare. Det gör att polisen inte hinner utreda alla grova brott inom närtid.

Polisen: Sänder en signal

Enligt Lena Nitz är det ett stort problem. I regel blir det svårare att gripa och lagföra gärningsmän ju längre tiden går efter brottstillfället. Situationen kan på sikt också skada förtroendet för polisen.

– Det finns en rättssäkerhetsaspekt i det, både för allmänheten som ser att gärningsmännen inte lagförs men också för gärningsmannen själv, säger Lena Nitz till SVT.

– Det finns alltid en risk, när brott inte blir uppklarade, att man sänder en signal om att det här inte leder till att man grips.

Antal skjutningar i Stockholm

Antal dödsskjutningar: 20 (+1)

Januari: 2

Februari: 2

Mars: 1

April: 2

Maj: 5

Juni: 1

Juli: 2

Augusti: 4

September: 0

Oktober: 1 (+1 under torsdagsnatten)


Antal skottlossningar: 109 (+1)

Januari: 11

Februari: 6

Mars: 10

April: 6

Maj: 14

Juni: 10

Juli: 15
Augusti: 16

September: 12

Oktober: 9 (+1)

* Statistiken är inhämtad fram till 15 oktober. Torsdagsnattens skjutning finns därför inte med i den officiella statistiken, utan inkluderas i stället inom parentesen.


Källa: Polisen

Se mer

Rapparen Nils ”Einár” Grönberg, 19, sköts ihjäl under natten till fredagen. Han blev den 21 som miste livet i en dödsskjutning i Stockholm i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.