Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens kamp för att rädda nioåringens liv

Foto: Stefan Reinerdahl
Foto: Stefan Reinerdahl

Ambulansen dröjde. Då kämpade polismannen för den döende flickans liv.

– Det var en fruktansvärd syn som mötte dem, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

En flicka blev knivhuggen till döds i Bålsta. Skrik ska ha hörts. Och en kvinna med blodigt ansikte syntes på platsen. Ändå var det nog svårt för polisen att föreställa sig den fasa som de skulle mötas av.

Den första polispatrullen var snabbt på plats efter att larmet kom in - redan innan ambulansen. Christer Nordström beskriver situationen som rörig och påfrestande.

– Den skadade kvinnan, och det lilla barnet... Det var en fruktansvärd syn för poliserna, säger han.

Kämpade för hennes liv

Den lilla polispatrullen blev hårt ansträngda så snart de kommit in i bostaden. Den ena polisen fick vakta den misstänkte mannen i 40-årsåldern medan den andra polismannen kastade sig fram till den blodiga och döende, nioåriga flickan.

– En polisman kämpade i fem minuter med hjärt- och lungräddning. Man försökte rädda henne till livet, säger Christer Nordström

Men flickans liv gick inte att rädda. Och kvinnan uppges vara kvar på sjukhus.

Den misstänkte och gripne mannen i 40-årsåldern är svårt chockad av händelsen.

Läkare vårdar misstänkte mannen

Han förvaras på polishuset i Uppsala men var på fredagsmorgonen fortfarande i för dåligt tillstånd för att kunna förhöras. Läkare är inkopplade för mannens räkning.

– Vi hoppas kunna få ett besked om när förhör kan ske. Han mår jättedåligt just nu och går inte att förhöra. Vi har inte ens kunnat delge honom misstanke om brott, säger Christer Nordström.

Ingen åklagare är utsedd och mannen är inte heller anhållen. Nu lägger Uppsalapolisen huvudfokus på att utreda det grymma dådet.

– Det kommer bli ett omfattande och stort polisarbete. Vi har mycket hög prioritet för att utreda det här. Men vi är fortfarande på ruta ett. Trots att förhör är gjorda med vissa är många så chockade att förhören är korta. Vi vet inget om motiv och omständigheter än, även om vi har vissa grundkunskaper, säger Christer Nordström.