Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens kamera visar när Adam, 13, skjuts till döds

Ny polisskjutning i USA väcker starka reaktioner.
Adam Toledo, 13, sköts till döds av polis i Chicago.
Foto: Privat / CNN/Handout
Bilderna visar hur Adam Toledo vänder sig om och sträcker upp sina armar i luften.
Foto: AP / TT
Adam Toledo uppmanas att slänga ifrån sig pistolen – något han redan verkade ha gjort.
Foto: COPA Chicago
Övervakningsbilder visar att det ser ut som att Adam Toledo slänger ifrån sig någonting strax innan han skjuts.
Foto: COPA Chicago

Bilder från polisens kroppskamera visar hur polis skjuter ihjäl Adam Toledo, 13, i Chicago. 

Enligt polisen var pojken beväpnad – men på bilderna ser pojken ut att höja sina tomma händer över huvudet. 

Ytterligare ett fall av polisskjutning väcker stor uppmärksamhet i USA. Det var den 29 mars som 13-åriga Adam Toledo sköts till döds i Chicago efter larm om skottlossning i området.

På torsdagen släpptes bilder från polisens kroppskamera. Bilderna visar hur två personer – Adam Toledo och Ruben Roman Jr, 21, – flyr från platsen när polisen kommer dit. 21-åringen grips omgående, men Toledo lyckas fly in i en gränd med polisen efter sig.

– Polis, stanna, stanna! Visa dina jävla händer! Släpp den!, hörs polisen skrika samtidigt som pojken vänder sig om och sträcker sina till synes tomma händer i luften.

Då avlossas skottet som träffar Adam Toledo rakt i bröstet. Tonåringen faller till marken, polisen kallar på hjälp och inleder första hjälpen. Men hans liv går inte att rädda.

– Jag känner inte hans hjärtslag, säger en tillskyndande polis.

Kastar någonting bakom staketet

På övervakningsbilder från ett annat håll ser det ut som att 13-åringen kastar i väg någonting bakom ett staket, strax innan han vänder sig om och blir skjuten. Bakom samma staket hittade polisen senare en pistol. Adam Toledos advokat säger att bilderna visar att pojken inte var beväpnad samtidigt som han sköts.

– Adam hade, under de sista sekunderna av sitt liv, inte en pistol i sin hand. Polisen skrek till honom: ”Visa händerna”, Adam följde uppmaningen och vände sig. Hans händer var tomma när han sköts i bröstet, säger advokaten Adeena Weiss, enligt Chicago Tribune.

På frågan om han var beväpnad vid något tillfälle inne i gränden svarar advokaten att hon inte vet och att bilderna måste analyseras noggrant. 

”Extremt svårt att titta på”

Chicagos borgmästare Lori Lightfoot höll en känslosam presskonferens innan bilderna släpptes, där hon talade om det vapenvåld som plågar Chicago värre än de flesta andra platser i USA.

– Jag har sett filmerna och de är extremt svåra att titta på, särskilt i slutet, säger hon.

– Vi kan inte ha det så att det är det här unga människor upplever i vår stad. Vi svek Adam.

Mer utrikes:

Här skjuts Daunte Wright – ”av misstag”

Under söndagen sköts 20-årige Daunte Wright ihjäl i samband med ett polisingripande utanför Minneapolis i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.