Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens jakt efter kända vegankocken

Qanonföljarna tror att de slåss mot ett sataniskt pedofilnätverk.
På sin hemsida poserar Attila Hildmann framför sina kreationer.
Foto: Skärmdump
Attila Hildmann.
Foto: Skärmdump

Attila Hildmann, 40, gick från omtyckt vegankock till hatisk coronaförnekare, som försökt storma det tyska riksdagshuset.

Han står åtalad för hets mot folkgrupp efter att han bland annat sagt att Bill Gates och judar ligger bakom pandemin.

Men precis innan han skulle gripas flydde han till Turkiet – och det tyska rättsväsendet undersöker nu om de har en läcka.

På sin hemsida poserar Attila Hildmann framför sina kreationer – vegansmoothies, växtbaserade hamburgare och hälsosallader. Man kan boka hans böcker ”Vegan to go” och ”Vegan Italian style” och köpa hem mat från hans restaurang i den tyska huvudstaden.

Men det var ett tag sedan sidan uppdaterades, och om man trycker på en länk till ett klipp på Youtube får man veta att kontot är raderat.

Attila Hildmann befinner sig inte längre i Tyskland, utan i Turkiet. Därifrån sprider han hat, konspirationsteorier och grov antisemitism i olika chattforum. Han är efterlyst av tysk polis för hets mot folkgrupp.

Från början var Hildmann ingen politisk figur. Han är född i Berlin och blev helvegan när hans adoptivpappa dog i en hjärtattack vid millennieskiftet.

”Vegangangster”

Under 2010-talet blev han snabbt känd för sin matblogg och öppnade en omtyckt restaurang i centrala Berlin. På sociala medier fick han hundratusentals följare och han deltog i tyska ”Let's dance” och andra tv-program.

Men den hetlevrade kocken hamnade ofta i kontroverser, bland annat när han hotade en lokaljournalist som gav hans restaurang en negativ recension. Tyska Vice kallade honom då för en ”vegangangster”.

Sen kom pandemin och Hildmann blev en radikaliserad skeptiker. Det började med att han spred konspirationsteorier på nätet om att covid-19 var skapat av Bill Gates och understött av Angela Merkel för att döda miljoner människor och upprätta en ny världsordning, en vanlig antisemitisk trop.

Han deltog i flera anticoronademonstrationer i Tyskland och blev en förgrundsgestalt för både Qanon och den så kallade tvärtänkarrörelsen (querdenker), en högerextremistisk grupp som protesterar mot restriktionerna. Vid en demonstration i augusti i fjol ville demonstranterna storma riksdagsbyggnaden.

Flytt till Turkiet

Hildmann blev mer och mer rasistisk och antisemitisk, och Facebook, Twitter och Instagram stängde av honom. Vid årsskiftet beslutade sig tysk polis för att häkta honom för hets mot folkgrupp – på grund av hans hundratusentals hatiska inlägg i sociala medier.

Men då hade han flytt till Turkiet. Han har turkiskt medborgarskap och landet har som regel att inte lämna ut sina egna medborgare.

Den tyska polisen utreder därför om de har en intern läcka, som berättat för Attila Hildmann att han är efterlyst, skriver Der Spiegel. Under tiden fortsätter han att skriva hatiska inlägg i ljusskygga nätforum.

”Jag är stolt, äkta nazist”, uppgav han i ett av de senare.

Vapenälskare • Högerextrema • Konspirationsteoretiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.