Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens ilska mot badande svenskar

Vid minst två drunkningstillbud har räddningstjänsten hindrats från att uträtta sitt arbete. Ambulansen på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: JENS CHRISTIAN
Försommarvädret lockar många människor till badplatser.
Foto: SHUTTERSTOCK

Det stekheta försommarvädret lockar tiotusentals människor till badplatser, från norr till söder. 

Men för räddningstjänsten skapar det mycket stora problem – med folk som hindrar dem i arbetet.

Nu ryter polisen ifrån:

"Här får polis på plats avvara resurser för att fysiskt flytta personer från bryggan och på så vis göra fri väg åt räddningstjänsten."

Det soliga och varma försommarvädret leder oss till badplatser för svalkande bad. 

Men det finns en mörk baksida.

I fredags beordrades polis och räddningstjänst till sjön Gömmaren i Huddinge, söder om Stockholm, efter ett drunkningstillbud. En 17-årig pojke fördes till sjukhus med ambulanshelikopter – men hans liv gick inte att rädda. 

Blockerade räddningsvägarna

Vid minst två av fallen har räddningstjänsten hindrats från att uträtta sitt arbete.

Under lördagen avled en man i 75-årsåldern efter ett drunkningsdrama vid campingen i Borstahusen i Landskrona. Där hade räddningspersonal svårt att ta sig fram eftersom räddningsvägarna var blockerade med parkerade bilar – och folk vägrade att flytta på sig.

– Vi ser allvarligt på det här. Ambulansen hade stora problem att komma förbi, säger Rickard Lundqvist på ledningscentralen vid polisen i Region syd.

Under lördagen miste även en tonårspojke livet i samband med en drunkning vid en camping i Degefors. 


LÄS MER: 17-åring drunknade vid campingbad


– Det är ett kompisgäng som är ute och simmar i vattnet. En sjunker till botten. De försöker få upp honom, men lyckas inte, säger Jan Materne, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Både ris och ros från räddningstjänsten

Larz Ejdwall, insatsledare vid Bergslagens räddningstjänst, gav flera på platsen beröm.

– Många frivilliga dök på eget bevåg och räddningspersonal från Degerfors och Karlskoga gjorde heroiska insatser. 

Samtidigt riktar polisen kritik mot en del vuxna personer som ska ha hindrat räddningspersonalen i arbetet på platsen. På Facebook skriver polisen i Örebro att de ifrågasätter vissa personers agerande.

https://www.facebook.com/polisen.i.orebro.lan/photos/a.579209558810136.1073741826.461897020541391/1786257078105372/?type=3&theater

"Det gäller de vuxna personer som står på bryggan och genom sin närvaro förhindrar räddningstjänsten att kunna arbeta fritt. Här får polis på plats avvara resurser för att fysisk flytta personer från bryggan och på så vis göra fri väg åt räddningstjänsten", skriver polisen i Örebro på Facebook bland annat.

Polisen fortsätter skriva:

”På platsen fanns även vuxna personer vilka lyfte upp sina barn 'för att de skulle se bättre'." 


LÄS MER: Äldre man drunknade – räddningspersonalen hindrades


"Jätteproblematiskt"

Björn Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region nord, blir beklämd när han får höra hur en del personer agerar.

Men det är inget okänt problem:

– Det här är jätteproblematiskt, och det gör en ännu mer maktlös i en sådan situation. Framförallt runt badplatser är ofta parkeringssituationerna undermåliga. Man måste tänka på hur man ställer bilen så att räddningsfordon fortfarande kan komma fram. Blir man också uppmanad att flytta sig från en brygga så ska man backa tillbaka, lägga undan mobiltelefonen och sluta filma. Jag tycker också att man ska tänka ett varv till: "Vad ska man ha den här filmen till egentligen?" Det finns säkert något vettigare att göra än att hålla upp telefonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.