MORDUPPGIFTER. I Eva Rausings dator hittade Scotland Yard uppgifter om Palmemordet. Enligt Evas mamma hade hon fått uppgifterna av maken Hans Kristian Rausing. Foto: Alan Davidson
MORDUPPGIFTER. I Eva Rausings dator hittade Scotland Yard uppgifter om Palmemordet. Enligt Evas mamma hade hon fått uppgifterna av maken Hans Kristian Rausing.  Foto: Alan Davidson

Polisens fynd i Eva Rausings dator

Publicerad

HILTON HEAD/LONDON. I dag kan Expressen avslöja att Eva Rausing trodde sig veta vem som låg bakom mordet på Olof Palme.

Det berättar hennes mamma Nancy Kemeny för Expressen:

- Det var uppgifter hon fått från sin make Hans ­Kristian.

Scotland Yard bekräftar uppgifterna.

Brittiska polisen gjorde ett oväntat fynd när de sökte ­igenom den döda Eva Rausings lägenhet i London.

De fann ­uppgifter om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Eva ­Rausing hade teorier om mordet - och trodde sig veta vem som låg bakom det och ­vilket vapen som använts, berättar Eva Rausings mamma, Nancy Kemeny, för Expressen.

Scotland Yard hittade uppgifterna i Eva Rausings dator - och överlämnade dem till Sverige.

– Vi kan bekräfta att vi har hittat information i en dator hos Eva Rausing. Den har vi lämnat vidare till polisen i Sverige. De får avgöra om detta är intressant eller inte. Vi har inte analyserat materialet närmare.

Övriga frågor hänvisas till polisen i Sverige.

Enligt uppgifter till Expressen ska Eva Rausing redan 2010 ha vänt sig till svensk polis och Palmegruppen, men inte fått någon respons. Nu - efter att Scotland Yard tagit kontakt med svensk åklagare - ska man i Sverige diskutera huruvida man ska resa över till London för att höra Hans ­Kristian Rausing om upp­gifterna, erfar Expressen.

 

Läs mer i dagens Expressen

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag