Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens fynd: Ännu ett intyg från Sahlin

Åklagaren Anders Jakobsson bekräftar att polisen har hittat ytterligare ett misstänkt intyg som Mona Sahlin ska ha skrivit.
Foto: Erik Gustafson
Några timmar efter Expressens avslöjande den 4 maj avgick Mona Sahlin från posten som ordförande för nationella samordnaren.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

Polis och åklagare har funnit ett tredje intyg som Mona Sahlin ska ha skrivit till sin före detta livvakt och medarbetare.

Det bekräftar förundersökningsledaren och åklagaren Anders Jakobsson för Expressen.

– Vad intyget innehåller kan jag inte gå in på. Vi kommer att få utreda lite längre innan vi har tar ställning till om förhör ska hållas, säger Jakobsson.

Mona Sahlin-affären – detta har hänt

4 maj 2016: Expressen avslöjar att den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, skrivit ett falskt löneintyg till sin medarbetare och före detta livvakt.

Sahlin har skrivit att livvakten tjänar 120 000 kronor per månad när han i verkligheten har en lön på 43 000 kronor.

Intyget använder livvakten för att köpa en lyxlägenhet för tio miljoner kronor i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

4 maj 2016: Mona Sahlin avgår från posten som nationell samordnare efter Expressens granskning. Även livvakten lämnar tjänsten som nationell samordnare.

Åklagare inleder en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande.

Statsrådet och kulturminister Alice Bah Kuhnke uttalar sig mycket kritisk till Sahlin:

Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt, sa Alice Bah Kuhnke.

7 maj 2016: Mona Sahlin gav livvakten en VIP-plats för sin lyxbil för 50 000 kronor. Kulturdepartementet fick betala.

Han fick rapportera till en annan chef och friheten att välja bort kommitténs viktiga veckomöten.

9 maj 2016: Mona Sahlin försökte anställa sin före detta livvakt i den statliga kommittén en gång tidigare men fick då nej av den borgerliga regeringen.

11 maj 2016: Expressen avslöjar att Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt.

Också i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden av privata pengar trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

12 maj 2016: Expressen avslöjar att Mona Sahlins falska löneintyg användes för att finansiera den före detta livvaktens lyxliv. Bara två dagar efter att Sahlin skrivit under det nya falska intyget köpte livvakten en lyxbil för närmare en miljon kronor.

12 maj 2016: Mona Sahlin lämnar Systembolagets styrelse efter flera avslöjanden om falska intyg och speciella förmåner för en före detta livvakt.

16 maj 2016: Expressen avslöjar att polis och åklagare tagit del av ett andra falskt löneintyg som Mona Sahlin misstänks ha skrivit till livvakten.

10 juni 2016: Mona Sahlin ansöker om statsrådspension. Pensionsavtalet innebär att Sahlin totalt kan få 3 574 252 kronor fram tills hon fyller 65 år.

9 september: Expressen avslöjar att åklagare och polis hittat ett tredje intyg från Sahlin. Åklagare Anders Jakobsson bekräftar intyget men vill inte berätta om innehållet. Jakobsson berättar att förundersökningen fortskrider och att tre utredare jobbar med fallet.

Expressen avslöjade den 4 maj att Mona Sahlin, som då hade regeringens uppdrag som nationell samordnare, på myndighetens brevpapper intygat att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänade 120 000 kronor per månad. Något som visade sig vara falskt då den före detta livvakten i verkligheten hade en lön på 43 000 kronor.

Några veckor senare avslöjade Expressen ett andra falskt löneintyg som Mona Sahlin misstänks ha skrivit till sin före detta livvakt.

Intygen skulle livvakten använda för köp av en tio miljoners lyxlägenhet i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han köpte också en exklusiv sportbil, en Audi R8 för drygt en miljon kronor, med hjälp av ett av intygen.


LÄS MER: Mona Sahlin skrev falskt intyg åt sin före detta livvakt


Mona Sahlin avgick några timmar efter Expressens avslöjande från posten som ordförande för nationella samordnaren. Då hade kulturminister Alice Bah Kuhnke (mp) deklarerat att hon inte längre hade något förtroende för Sahlin. Även Mona Sahlins före detta livvakt slutade sin anställning vid Nationella samordnarens kansli i förtid.

Anders Jakobsson, åklagare vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm, leder en förundersökning om misstänkt osant intygande alternativt grovt osant intygande.

Nytt misstänkt intyg hittat

Nu bekräftar Anders Jakobsson att polisen har hittat ytterligare ett misstänkt intyg som Mona Sahlin ska ha skrivit.

– Vi har fått tag i ett tredje intyg. Det gör ju att vi kommer att få titta på det lite närmare och vad som gäller kring det här intyget. Vad intyget innehåller kan jag inte gå in på, men det gör att vi kommer att få utreda ett litet tag till innan vi tar ställning till om förhör ska hållas eller inte, säger Anders Jakobsson.

Är det ett intyg som Mona Sahlin skrivit till livvakten?

– Det är ett intyg som använts i de här kontakterna ja. Men vad det intyget innehåller och vad det använts till är för tidigt att uttala sig om och om det har använts, säger Anders Jakobsson.

Några timmar efter Expressens avslöjande den 4 maj avgick Mona Sahlin från posten som ordförande för nationella samordnaren.
Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Handlar det om lön och arvode till livvakten?

– Jag vill inte gå in vad intyget innehåller. Det för tidigt att säga det ena eller andra och vad det handlar om. Det får analysen visa när vi jobbat vidare.


LÄS MER: Mona Sahlin skrev fler falska intyg


Han har heller inte bestämt sig om Mona Sahlin eller livvakten kommer att förhöras.

– Vi har inte tagit ställning till om det kommer att hållas något förhör och det är ingen som delgivits någon misstanke ännu, det är väldigt viktigt att poängtera, säger Anders Jakobsson.

Åklagaren: "Det har tagit tid"

Stärker ett tredje intyg misstankarna?

– Det är för tidigt att säga ännu, det är därför som vi håller på att titta på det här och kommer att hämta hem lite fler uppgifter.

Kan du säga om intyget är skrivit på myndighetens brevpapper?

– Nej, det kan jag inte göra.

Enligt Anders Jakobsson arbetar fortfarande tre utredare med förundersökningen.

– Det har tagit tid, men man kommer att se sen varför det tagit tid, säger Jakobsson.

Mona Sahlins juridiska ombud advokat Claes Borgström säger att han inte kände till att det fanns ett tredje intyg.

– Nej, det kände jag inte till. Jag har för närvarande ingen kommentar om ärendet, men jag kommer att ha det längre fram.

Varför har du inga kommentarer?

– Det är inte så ovanligt under en utredning och hon är inte delgiven någon misstanke om brott.

Borgström säger vidare:

– Det kan finnas felaktigheter i ett intyg utan att det är falskt? Hon har inte lämnat några falska uppgifter.

Men det är uppgifter som inte stämmer?

– Jag vill inte kommentera det, jag har inte full insyn i utredningen och eftersom hon inte är delgiven misstanke om brott så får varken jag eller hon någon information om vad som pågår, säger Borgström.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.