Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Polisens eget larm inifrån knarkkriget: Det finns överallt

För den erfarna narkotikapolisen Martin är kopplingen glasklar: Knarkhandeln är det som finansierar de kriminella nätverkens våld.

Han bär på en stor frustration – där säljarna blir fler, beslagen bara växer, och svenskarnas sug efter narkotika verkar omättligt.

– Jag förespråkar att vi ska tillåta poliser att göra husrannsakan var de vill, när de vill, ända tills det här blåser över, säger han om våldsspiralen.

Kriminologen Sven Granath om utvecklingen
Polisen

Portar har sprängts, lägenhetsdörrar har beskjutits och fem personer, däribland en 15-åring, har mördats i Stockholm sedan jul.

En del av bakgrunden tros vara en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall.

Narkotikapolisen Martin har arbetat länge i Stockholm, bland annat som spanare.

Han menar att det ofta glöms bort hur knarkhandeln i sig är det som göder nätverken – och finansierar morduppdrag, vapen och sprängmedel.

– Varenda gång man går ut och köper en liten gubbe kola för tusen kronor, så ska man minnas att det är 10 000 till som gör samma sak en gång i veckan. De pengarna bara flyger rakt in i de här konflikterna. 

Den 28 januari mördades en 15-åring i Skogås. Motivet är oklart. ”Det här kommer eskalera, tror jag. Våld föder våld, det har alltid varit så”, säger narkotikapolisen Martin om våldsspiralen i Stockholm.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill kunna agera direkt

Han ser inget slut på våldsspiralen, utan tror i stället att det kommer eskalera. 

Därför behövs helt nya åtgärder, menar han, som bland annat stryper nätverkens inkomster.

Han tycker att polisen under en tid borde få göra husrannsakan var och när de vill, eftersom de ofta vet var det kan finnas stora mängder narkotika, men inte alltid hinner agera.

Vi får indikationer om att kriminella nätverk går ihop

– Vi har jättemycket bra information på daglig basis. Och om vi hade tillåtit poliser att agera på minsta lilla – att vi direkt får gå på med tvångsmedel utan att sitta och spana i två veckor, eller två år – då menar jag att vi skulle kunna plocka tillbaka enorma summor pengar från nätverken. Från dag ett.

Nyligen dömdes flera personer för grova narkotikabrott i ett ärende kring ”Animal”, som polisen misstänkt är den ”Kurdiska rävens” nya alias. Hundratals kilo hasch hittades i en lägenhet.
Foto: Polisen
I ärendet hittade man också en Kalasjnikov i en bag. Polisen Martin kallar våldsspiralen som han menar drivs av narkotikapengar för en ”cirkus som aldrig slutar”. ”Vi måste göra någonting allvarligt, nu.”
Foto: Polisen
Narkotikabeslagen blir allt större, enligt narkotikapolisen Martin.
Foto: Adobe stock / 294531333

”Blossande” narkotikamarknad

Narkotikapolisen Martins bild är att marknaden i Sverige är ”blossande” och svår att mätta.

De märks också på att narkotikabeslagen blir större, säger han.

Beskrivningen delas av Kristian Johansson, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning.

I december arbetade han bland annat med ett ärende där Tullverket beslagtog över ett halvt ton narkotika, där kammaråklagare Anna Stråth räknar med att kunna väcka åtal under våren.

– Vi får också indikationer om att kriminella nätverk går ihop. Man kanske är konkurrenter i övrigt, men vi ser att de går ihop och tar in ett större parti tillsammans, säger Kristian Johansson.

Nu kan det finnas var som helst, hur mycket som helst, det blir nästan jobbigt att tänka på

Han säger att de måste jobba oerhört uthålligt för att nå framgång mot smugglingen, där de i toppen ofta är svårast att komma åt.

Ett färskt exempel är Rawa Majid, som misstänks vara en av huvudpersonerna i våldsvågen i Stockholm, och som tros bedriva storskalig narkotikahandel på distans från Turkiet. 

Polisen tror att han kallat sig för ”Animal” i chattar på senare tid.

Expressen har nyligen berättat om en 19-åring som dömdes för grovt narkotikabrott, och som skulle redogöra för ”Animal” hur mycket han sålde för varje dag.

Därefter slog polisen till mot en kvinna som misstänks ha förvarat nära 300 kilo narkotika på ett lägenhetshotell – till ett uppskattat gatuvärde på 30 miljoner.

Något Tullverket får signaler om i sina utredningar är hur narkotikalaster ”försäkras” under smugglingen. Om den stoppas på vägen, skickas ett nytt parti. Här syns 19-åringens konversation om försäljning och inkomster med ”Animal” efter leverans.
Foto: Polisen
Martin tycker att myndighetens arbete mot narkotika är prioriterat. Samtidigt får hans grupp inte alltid jobba fokuserat med sina utredningar på grund av personalbristen. Ovan syns hasch i lägenhet, där tilltalade i ärendet utfört uppdrag åt en person med aliaset ”Animal”, enligt en färsk dom.
Foto: Polisen

Fler ”vanliga” säljer

Kristian Johansson på tullkriminalen landar även han i hur narkotikamarknaden finansierar nätverken.

– Vad är det som är roten till det onda här? Då är det ju framför allt narkotikamarknaden som är en otroligt drivande del i att den här våldsspiralen ens finns.

Narkotikapolisen Martin tycker att arbetet ibland känns övermäktigt.

Han har också sett en trend på senare tid. Hur fler ”vanliga” personer, som inte är direkt kopplade till gängen, kan köpa in stora partier narkotika för att själva sälja vidare.

– Man laddar ner Wickr på telefonen och kör. Ja, det verkar funka i många fall. Ända tills vi tar dem. Men det gör ju att potentialen i marknaden blir enorm. När det inte längre bara är de grovt kriminella som vill sitta på så här mycket narkotika – då är det riktigt illa. Nu kan det finnas var som helst, hur mycket som helst, det blir nästan jobbigt att tänka på. Hur mycket narkotika det skulle kunna finnas som vi inte känner till.

Narkotikapolisen Martin är frustrerad över situationen i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mer om våldsvågen:

Kim Malmgren: "Polisen har ganska god kunskap i vilka miljöer det här sker"