Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens efterlysning: Cyklist med munskydd

Det var vid 18.30 på söndagen som chockade Landskronabor slog larm om skjutningen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skytten hade munskydd på sig vid skjutningen, enligt polisen.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Mannen i 20-årsåldern sköts ihjäl intill en välbesökt uteservering.

Nu går polisen i Landskrona ut med signalement på skytten.

Han hade munskydd på sig vid skjutningen och flydde på en cykel av Rawbike-modell.

– Det finns de som uppfattar detta som otryggt, att det händer mitt i stan vid den här tidpunkten, säger Tina Anderberg, lokal polisområdeschef.

Larmet om skottlossning kom till polisen vid 18.30 på söndagen. Flera boende i området kring Artillerigatan i Landskrona ringde 112 efter att ha hört höga smällar.

Vädret var varmt och soligt, och skjutningen skedde precis vid en uteservering, där ett stort antal chockade personer blev vittnen till vad som hände.

– Vi har talat med en hel del vittnen, säger Tina Anderberg, lokal polisområdeschef som också uppger att händelsen skrämt upp många Landskronabor.

När polis och ambulans kom till platsen hittades den skadade mannen på marken. Han är i 20-årsåldern och fördes snabbt till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Skytten hade munskydd 

Under kvällen var det mycket folk utanför sjukhuset med anledning av händelsen. Polisen hade en kommendering med anledning av detta, men det blev inga fler incidenter.

Nu går polisen ut med signalement.

– Gärningsmannen lämnar på en elcykel, mindre modell, typ Rawbike. Han har även ett coronaskydd över munnen, säger Tina Anderberg.

Rawbike är en låg, ihopfällbar cykel med karakteristiskt utseende. Fler detaljer kring gärningsmannen kläder och utseende vill polisen inte släppa ännu.

– Det är det vi går ut med nu. Har man sett något i samband med händelsen – eller tidigare under dagen – så vill vi gärna att man kontaktar polisen.

Tina Anderberg vill inte slå fast att skjutningen på gatan handlar om en gänguppgörelse.

– Den här typen av sätt att skjuta är något som vi ser i de kriminella nätverken. Vi kan inte gå ut än med vad som är uppsåtet, syftet. Vi arbetar på det, säger hon.

Ingen är gripen och polisen söker en ensam gärningsman.

Så många brott anmäldes i Sverige 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.