Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens drag: Vill avlyssna personer som inte misstänks

Hör biträdande rikspolischef Mats Löfving i Ekots lördagsintervju.
Mats Löfving, biträdande rikspolischef.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON / FOTO: HENRIK JANSSON

Polisen vill avlyssna personer som kopplas till gängkriminallitet, även om de inte ingår i någon brottsutredning, det rapporterar Ekot.

I dag får polisen avlyssna personer som är misstänkta för brott som kan ge minst två års fängelse. Nu vill de få möjlighet att avlyssna även personer som inte är misstänkta för något brott. Syftet är att på ett mer effektivt sätt kunna bekämpa gängkriminallitet, bland annat för att bättre förstå hur de kriminella resonerar.

– Vi behöver en förändrad lagstiftning som ger oss större möjligheter att lyssna på krypterade telefoner, säger Mats Löfving, biträdande rikspolischef, i Ekots lördagsintervju.

Vill ha ingång i krypterade telefoner

I somras lyckades Europol hacka Encrochat, en krypterad telefon som används av många kriminella även i Sverige. Polisen kunde under flera månader läsa meddelanden som skickades mellan olika kriminella aktörer runt om i Europa.

– Vi hoppas nu att all den här telefontrafiken leder till att vi klarar upp fler brott än vi skulle ha gjort annars. Sammantaget är det här väldigt viktiga erfarenheter. Den här typen av ingångar i krypterade telefoner, inte minst i underrättelsesyfte, skulle vi vilja ha större möjligheter till för polisen i Sverige, säger biträdande rikspolischef, Mats Löfving, till Ekot.

Rinkebypolischefen: ”Rinkeby är plågat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.