Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅNRikspolischef Dan Eliasson. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Redan förra året förstärktes myndigheten med 1 000 nya civilanställda. Men det räcker inte, enligt Eliasson. Foto: Tomas LeprinceRedan förra året förstärktes myndigheten med 1 000 nya civilanställda. Men det räcker inte, enligt Eliasson. Foto: Tomas Leprince
Redan förra året förstärktes myndigheten med 1 000 nya civilanställda. Men det räcker inte, enligt Eliasson. Foto: Tomas Leprince

Polisens budgetkrav: Fyra miljarder kronor

Publicerad

Fyra miljarder kronor.

Så mycket mer pengar behöver polisen för att kunna utföra sitt uppdrag, enligt den budget som rikspolischef Dan Eliasson lämnat till regeringen.

Pengarna krävs till att bland annat anställa 1 500 nya poliser fram till 2020.

I budgetunderlaget lyfter polisen fram fem omständigheter som innebär att man kräver miljardtillskott för att klara av sitt uppdrag: En växande befolkning, fler unga i brottsaktiv ålder, det växande dödliga våldet utfört av kriminella nätverk, den komplexa IT-brottsligheten och höjda krav på polisens terror- och krisberedskap.

Redan förra året förstärktes myndigheten med 1 000 nya civilanställda. Men det räcker inte.

För att komma till rätta med problemen krävs fler poliser, enligt det budgetunderlag som lämnats över till regeringen.

Sammanlagt begär rikspolischefen 3,9 miljarder kronor i ökade anslag fram till 2020. För pengarna vill man bland annat anställda 1 500 nya poliser och ytterligare 300 civilanställda.

Eliasson: Polisen har ett ansträngt läge

− Polisen har ett ansträngt läge och för att möta polisens alla behov krävs beslut om polisens långsiktiga finansiering. Redan förra året ökade vi antalet civilanställda för att förstärka vår förmåga att klara uppdraget. Polisen behöver besked om tillskott för att inte tvingas sänka ambitionen för antalet anställda redan mot slutet av året. Det en förutsättning också för att inte behöva sänka ambitionerna för den lokala närvaron, det brottsförebyggande arbetet och för mängdbrottsutredningarna eller tvingas skjuta fram investeringar i ny teknik, säger rikspolischef Dan Eliasson i en kommentar på polisens sajt.

För nästa period - 2021 till 2024 - begär polisen sedan ytterligare förstärkningar i form av 1 500 nya poliser och 700 nya civilanställda. Det skulle innebära en nivå på 23 000 poliser och 10 400 civilanställda år 2024.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag