Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens budgetkrav: Fyra miljarder kronor

Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Redan förra året förstärktes myndigheten med 1 000 nya civilanställda. Men det räcker inte, enligt Eliasson. Foto: Tomas Leprince

Fyra miljarder kronor.

Så mycket mer pengar behöver polisen för att kunna utföra sitt uppdrag, enligt den budget som rikspolischef Dan Eliasson lämnat till regeringen.

Pengarna krävs till att bland annat anställa 1 500 nya poliser fram till 2020.

I budgetunderlaget lyfter polisen fram fem omständigheter som innebär att man kräver miljardtillskott för att klara av sitt uppdrag: En växande befolkning, fler unga i brottsaktiv ålder, det växande dödliga våldet utfört av kriminella nätverk, den komplexa IT-brottsligheten och höjda krav på polisens terror- och krisberedskap.

Redan förra året förstärktes myndigheten med 1 000 nya civilanställda. Men det räcker inte.

För att komma till rätta med problemen krävs fler poliser, enligt det budgetunderlag som lämnats över till regeringen.

Sammanlagt begär rikspolischefen 3,9 miljarder kronor i ökade anslag fram till 2020. För pengarna vill man bland annat anställda 1 500 nya poliser och ytterligare 300 civilanställda.

Eliasson: Polisen har ett ansträngt läge

− Polisen har ett ansträngt läge och för att möta polisens alla behov krävs beslut om polisens långsiktiga finansiering. Redan förra året ökade vi antalet civilanställda för att förstärka vår förmåga att klara uppdraget. Polisen behöver besked om tillskott för att inte tvingas sänka ambitionen för antalet anställda redan mot slutet av året. Det en förutsättning också för att inte behöva sänka ambitionerna för den lokala närvaron, det brottsförebyggande arbetet och för mängdbrottsutredningarna eller tvingas skjuta fram investeringar i ny teknik, säger rikspolischef Dan Eliasson i en kommentar på polisens sajt.

För nästa period - 2021 till 2024 - begär polisen sedan ytterligare förstärkningar i form av 1 500 nya poliser och 700 nya civilanställda. Det skulle innebära en nivå på 23 000 poliser och 10 400 civilanställda år 2024.