Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter skandalfilmen – batongslag utreds inte

Batongslagen efter Stockholmsderbyt utreds inte.
Händelsen anmäldes men ingen förundersökning startades.

Polisen utdelade ett batongslag och uttalade sig om att bryta fingret på en person – vilket fångades på film under ett derby mellan AIK och Djurgården i maj.

Händelsen anmäldes men ingen förundersökning startades, skriver DN

– Vi såg att visst, polisen hade sin batong i handen, men att han träffade kunde vi inte se, säger chefsåklagare Elisabeth Brandt till tidningen.

Derbyt mellan AIK och Djurgården på Tele2 Arena i våras slutade stökigt. Polisen inledde bland annat en förundersökning om våldsamt upplopp och flera personer bussades från platsen. 

Men samtidigt kom 18 anmälningar till JO om polisens agerande under matchen. Bland annat handlar det om personer som menar att de utsatts för batongslag och pepparsprejats utan att ha gjort något för att störa ordningen, vilket JO Cecilia Rehnfors beslutade att inte vidta någon åtgärd för. Anledningen är enligt henne själv att poliser som använt övervåld ska utredas av åklagare. 

Efter derbyt publicerade Dagens Nyheter ett filmklipp där det ser ut som att en polis slog en person med en batong. Senare hörs även en polis säga ”ska jag bryta fingret av dig?”, då polisen ville beslagta samma persons mobiltelefon. 

”Inte ställt bortom allt rimligt tvivel”

En polis på avdelningen för särskilda utredningar, som utreder brottsmisstankar mot polisen, anmälde händelserna en dryg vecka senare. 

Händelserna rubricerades som olaga hot och misshandel, men chefsåklagare Elisabeth Brandt beslutade att inte inleda någon förundersökning. 

Anledningen är att Brandt inte tycker att det finns någon anledning att anta att ett brott har begåtts då filmen enligt henne inte visar att batongen faktiskt träffar personen. 

När DN frågar Brandt om personens reaktion på videon inte är en indikation på att batongen träffade säger hon att det inte säkert går att säga att den träffar. 

– Nej, det kan jag inte säga. Det kan vara att han hoppade till för att han ser att polisen har den (batongen) framme och så vidare. Jag måste se att den träffar, och det kan jag inte se. Det måste vara ställt utom rimligt tvivel, jag måste kunna påstå att den träffar, och det kan jag inte se, säger Elisabeth Brandt.

Supporterns film avslöjar polisens våld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.