Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens avsnitt raderade – efter massiva kritiken

Senaste nytt i Expressen TV.
Foto: Polisen / Polisen
Polisen har plockat bort avsnitten från deras serie ”Ingripandepoliserna”.
Foto: Polisen
Reklam för polisens ny serie.
Foto: Läsarbild
Advokaten Emma Persson riktade under helgen kritik mot polisen.
Foto: Advokatbyrån Emma Persson AB

Tanken var att polisens realityserie ”Ingripandepoliserna” skulle locka fler till polisyrket.

Men serien fick snabbt utstå massiv kritik varpå den klipptes om.

Nu har avsnitten plockats bort helt och hållet från Instagram.

”Kampanjen har nu avslutats”, skriver polisen i ett mejl till Expressen.

I slutet av november släppte polisen serien ”Ingripandepoliserna” på Instagram där tittarna får följa med polisen i deras arbete och vardag. Tre dagar senare togs avsnitten bort efter massiv kritik – bland annat mot att två avsnitt bröt mot förundersökningssekretessen.

En av kritikerna var Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult, som kallade satsningen för ”ett rejält klavertramp”.

I slutet av förra veckan gjorde serien comeback på polisens Instagram, men kritiken mot serien fortsatte komma in trots att avsnitten klippts om.

Kritik från Emma Persson

Enligt advokaten Emma Persson bryter ett avsnitt i serien, där polisen konfronterar en man som köpt cannabis och filmar in i hans lägenhet, mot bestämmelser i Rättegångsbalken och mot beslut av justitieombudsmannen, JO. 

– Du får filma demonstrationer och liknande på allmän plats. Men du får inte filma på det här sättet i samband med ett ingripande. JO har uttalat sig om att även om det finns ett medgivande så är det väldigt tveksamt om det räcker juridiskt. Eftersom man som allmänhet befinner sig i ett sådant underläge gentemot polisen, sa hon i helgen till Expressen.

Felmeddelande

Under måndagen var ”Ingripandepoliserna” ännu en gång borttagen från polisens Instagram, och den som använder sig av länkarna från polisens hemsida möts bara av felmeddelandet: ”Länken du följde kanske är trasig eller så kan sidan ha tagits bort”.

Enligt polisen har avsnitten tagits bort då kampanjen avslutats som planerat och på grund av musikrättigheter.

”Kampanjen Ingripandepoliserna har pågått under v 48 och v 49. Kampanjen har nu avslutats, vilket innebär att utomhusreklamen plockats bort och att filmerna inte längre går att se. Inläggen och kommentarerna kommer däremot vara kvar. Nu går vi in i fas nummer två där vi uppmanar intresserade att söka till polisutbildningen”, skriver Nadia Jaber, pressekreterare på polisens nationella mediecenter, i ett mejl till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.