Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens arbete mot terrorhot får underkänt

22 gärningar kan bedömas som terroristbrott.
Här är polisen på plats på en manifestation efter terrordådet på Drottninggatan i april 2017.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
”Många ensamagerande har varit aktiva på sociala medier i samband med att de begått attacker”, står det i nya rapporten.Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN

Den lokala polisens förebyggande arbete mot terrorism är för dåligt – på en rad olika punkter.

Det slås fast i en ny rapport.

Bland annat får spaningen på sociala medier underkänt.

Hur bra är polisen i Sverige, lokalt, på att förebygga våldsbejakande extremism? Och hur bra är den på att samverka med andra myndigheter?

Det undersöks i en ny tillsynsrapport.

Och den slår fast att polisens arbete inom området har flera brister.

Bland annat får polisregionernas spaning mot terrorhot på internet underkänt. I rapporten framgår att endast en – av totalt fyra besökta polisregioner – bedriver internetspaning inom området våldsbejakande extremism.

Här får polisen underkänt

Rapportförfattarna skriver:

”Radikalisering sker i hög utsträckning via nätet, så också planering av demonstrationer och andra aktioner. Många ensamagerande har varit aktiva på sociala medier i samband med att de begått attacker. Det är därför angeläget att polismyndigheten ökar sin förmåga i denna miljö”.

Även polisens globala omvärldsbevakning får underkänt.

”När det gäller våldsbejakande extremism kan globala händelser i hög grad påverka händelseutvecklingen lokalt. Ingen av regionerna har dock någon metod eller rutin med inriktning på global omvärldsbevakning med våldsbejakande extremismfokus”, står det i rapporten.

Dålig samverkan med psykiatrin

Också utbytet av information med andra aktörer måste bli bättre. Samverkan mot våldsbejakande extremism fungerar bra med kommunerna, men inte med åklagarmyndigheten och med psykiatrin är den ”i princip obefintlig”, framgår i rapporten.

Detta trots att våldsbejakande extremister – främst radikaliserade ensamvargar – ofta har problem med psykisk ohälsa.

Under arbetet har tillsynsgruppen besökt lokalpolisområde Rinkeby i region Stockholm, Lund i region syd, Borlänge i region Bergslagen samt Storgöteborg Hisingen i region väst.

Rapporten har lämnats in till polisledningen. Den har beslutat att rekommendationerna – bland annat tydligare riktlinjer, ansvarsfördelning och mål för polisen – ska följas.