Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen vill ha kameror i Rinkeby och Tensta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rinkeby torg är en av platserna där polisen vill sätta upp övervakningskameror.
Foto: Theo Elias Lundgren
Att få tillstånd att övervaka torg är ovanligt. Ändå sa länsstyrelsen ja till polisens begäran 2013. Men Datainspektionen överklagade och nu ska kammarrätten avgöra. Domen som kommer väntas bli prejudicerande.
Foto: Tomas Leprince

Forskaren menar att en operatör måste ha koll på övervakningskameran i realtid.

Och Datainspektionen tycker att den gör intrång i människors privatliv.

Nu ska kammarrätten pröva om polisen får lov att sätta upp kameror på torgen i Rinkeby och Tensta.

– Genom kamerorna skulle vi också ha ögon på platsen, så att vi kan se tidigare tendenser, säger polisen Fredrik Bratt till Svenska Dagbladet.

Polisen ville övervaka torgen i Tensta och Rinkeby med kamera – men fick nej.

Datainspektionen tycker att kamerorna skulle inkräkta på människors vardagsliv.

– Vi har aldrig tidigare sett en så omfattande övervakning i en utpräglad boendemiljö, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen, till Svenska Dagbladet.

Om torgen skulle ha kameror på alla håll, dygnet runt, skulle en stor del av människors liv övervakas, något som påverkar vardagen, menar Ricknäs.

Svenskarna: "Tryggt"

Nu ska frågan upp i kammarrätten.

Och många svenskar tycker att kamerorna ökar tryggheten. När Sifo undersökte saken 2012 svarade 92 procent att de känner sig säkrare på övervakade platser. Och i Spånga backade polisen om att ens ansöka om kameror – med protestlistor från allmänheten som följd.

Frågan är emellertid om kamerorna stoppar brott. Enligt forskning från Brottsförebyggande rådet är det inte så i någon stor utsträckning, något som polisen är medveten om.

– Man ska ha klart för sig att våldsbrott är i många stycken affektdrivet, så det kan mycket väl vara så att det blir svart, man tänker inte, säger Fredrik Bratt, chef för polisområde nord, till SvD.

Att få tillstånd att övervaka torg är ovanligt. Ändå sa länsstyrelsen ja till polisens begäran 2013. Men Datainspektionen överklagade och nu ska kammarrätten avgöra. Domen som kommer väntas bli prejudicerande.

Och Fredrik Bratt vid polisen tror att kamerorna skulle vara till hjälp vid upplopp och stökiga situationer.

– I dag kan vi få information om att det är väldigt stökigt. Genom kamerorna skulle vi också ha ögon på platsen, så att vi kan se tidigare tendenser, säger han till Svenska Dagbladet.

Polisen måste kunna rycka ut

Markus Lahtinen forskar på övervakningskameror vid Lunds universitet, och han menar att det inte räcker att sätta upp kamerorna. För att det ska vara någon mening måste bilderna granskas av en kunnig operatör i realtid, och så måste en patrull vara beredd att rycka ut på några minuter, ifall något skulle hända, menar Lahtinen.

I Stockholm övervakas Medborgarplatsen och Stureplan under natten. I Malmö kameraövervakas Stortorget och en del av Södergatan under helgnätter. Även några adresser på Rosengård och på Seved har kameror. I Göteborg har kommunen inga egna kameror, men vissa bostadsbolag har fått tillstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.