Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen vid Kapitolium: Oro för stormning den 4 mars

Polisen vid Kapitolium i Washington DC har fått information om ett möjligt angrepp torsdagen den 4 mars.

Samma datum har av fanatiska Trump-anhängare från Qanon pekats ut som dagen då Trump ska återta makten.

Informationen om en stormning ska tas ”på allvar”, enligt polisen.

Den 6 januari stormades den amerikanska kongressen i Washington DC av uppretade Trump-supportrar som menade att valet stulits från dem. Ledamöter barrikaderade sig i Kapitolium samtidigt som hundratals Trump-supportar tog sig in.

Fem personer – en polis och fyra Trump-anhängare – dog i tumultet. Ex-presidenten ställdes också inför riksrätt, anklagad för att ha uppviglat till våldet. Han friades.

Polisstyrkan som är satt att vakta Kapitolium, US Capitol police, uppger nu att de fått trovärdig information om att en ny stormning planeras. Datumet för kuppen ska vara den 4 mars. I ett uttalande skriver polisen att de fått:

”... information som visar en möjlig plan, av en oidentifierad milisgrupp, att ta sig in i Kapotilium torsdagen den 4 mars.”

Underrättelseuppgifterna tas ”på allvar” av polisen, uppger de vidare.

”Polisen är medveten om och beredd på potentiella hot mot kongressmedlemmar.”

Flera amerikanska medier – däribland ABC News – skriver att uppgifterna går hand i hand med konspirationsteorin Qanons idé om att den 4 mars är dagen då Donald Trump ska återta makten över landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.