HÄR SÖKER HAN SINA OFFER. Trapphuspedofilen har slagit till ett 30-tal gånger bara inom Södertörns polisdistrikt. Han tar kontakt med barnen på lekplatser som den här i Huddinge. Foto: Emil Nordin
HÄR SÖKER HAN SINA OFFER. Trapphuspedofilen har slagit till ett 30-tal gånger bara inom Södertörns polisdistrikt. Han tar kontakt med barnen på lekplatser som den här i Huddinge. Foto: Emil Nordin

Polisen: Vi tror att vi har säkrat spår

Publicerad
Uppdaterad
Minst 34 gånger har en misstänkt pedofil slagit till på vardagarna mellan klockan 14 och 18.
I ett år har han gäckat polisen i Stockholm.
- Det är frustrerande. Men nu har jag förhoppningar om att vi säkrat spår från gärningsmannen, säger kammaråklagare Zilla Hirsch.
Under våren uppmärksammade polisen i Stockholm ett antal ofredanden mot barn. När de tittade närmare på fallen framträdde flera samband.
Bakom 34 polisanmälda ofredanden mot barn misstänks en ensam pedofil.
Det började i juni förra året.
- Han uttrycker sig och agerar på samma sätt. Mycket tyder på att det är samma gärningsman bakom brotten, säger Manne Jönsson, chef för kriminalenheten vid Söderortspolisen i Stockholm.

Ofredande och våldtäkt

Mannen har sökt upp barn mellan tre och tio år på lekplatser och innergårdar. Där har han börjat tala med dem och lyckats övertala dem att följa med in i trapphus där han ofredat dem. Mannen misstänks både för sexuellt ofredande och våldtäkt mot barn.
- Han har bland annat onanerat framför barnen, säger Zilla Hirsch, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare.
Runt midsommar intensifierades polisens arbete. Men trots det har de fram till i dag inte kommit ett steg närmare en misstänkt gärningsman.
- Det är klart att det är frustrerande, säger Zilla Hirsch.
OROADE. Trebarnspappan Marcus, med keps, grillar ute med sina barn Amanda och Felix samt vännerna Maria och Paul. "Jag tycker att samhället ska sluta dalta med den här sortens brottslingar" säger han. Foto: Emil NordinMen nu hoppas hon att de ska nå ett genombrott.
- Vi vet inte än, men vi har förhoppningar om att vi har säkrat spår från gärningsmannen, säger Zilla Hirsch.
Och det är bråttom. Om pedofilen inte grips finns det risk att hans brott blir grövre, menar åklagaren.
- Uppenbarligen är det här något som han får en kick av och då är frågan om det fortsätter så här eller om han måste bli mer fysisk, säger hon.

Oroliga föräldrar

Brotten har skett över ett stort geografiskt område - men de flesta i Södertörns polisdistrikt. Föräldrar i området är nu oroliga:
- Jag har en dotter som är tio år och det är jättejobbigt att man måste vara orolig hela tiden. Hon får inte vara ute och leka själv, säger Katarina i Huddinge.
Marcus, pappa till tre barn i Huddinge:
- Det är klart att man känner oro och försöker hålla koll på barnen. Men jag tycker att samhället måste ta i hårdare mot såna här brottslingar, det daltas för mycket, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag