Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Vi ger Mona Sahlin personskydd

Mona Sahlin med artisten Timbuktu och Peter Hultqvist på första maj-firande i Borlänge i söndags. Sahlin säger att hon själv betalar sin före detta livvakt för att han ska planera hennes framtida säkerhet, då hennes uppdrag snart tar slut. Enligt polisen har hon dock fortfarande rätt till personskydd – oavsett om hennes uppdrag som nationell samordnare är avslutat. Foto: Ulf Palm/TT
Polisens presskommunikatör Fredrik Wallén.

Mona Sahlin anlitade sin före detta livvakt för att planera sin framtida säkerhet – och hävdar att hon betalat honom 60 000 kronor per månad ur egen ficka.

– Allt detta handlar om att jag som privatperson får gå in och betala för något som handlar om min säkerhet, säger Sahlin.

Det tillbakavisas av polisen som menar att varje person har rätt till personskydd om så behövs.

– Det görs hotbildsbedömningar i varje fall, säger presskommunikatör och kommissarie Fredrik Wallén.

Mona Sahlin anställde i februari 2015 sin före detta livvakt som kommittémedlem i Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism där hon är ordförande.

I februari i år intygade hon på regeringskansliets papper att livvakten dessutom jobbar privat för hennes bolag med en lön på 60 000 kronor per månad.

Totalt hade livvakten enligt intyget en lön på 120 000 kronor per månad.

Enligt Sahlin skulle livvakten hjälpa henne med hennes säkerhet när uppdraget som Nationell samordnare avslutas i juni 2016.

Sahlin: "Det här är min trygghet"

Så här säger Mona Sahlin:

– Jag betalar honom för att jobba fram, tillsammans med mig, hur mitt liv ska vara organiserat och se ut eftersom det här uppdraget snart tar slut och tyvärr så tror inte jag att hotbilden för mig tar slut. Det här är min trygghet, jag betalar för att jag ska känna mig trygg.

Stockholmspolisen: Gör en hotbildsbedömning

Men enligt Stockholmspolisen, som i dag ansvarar för Mona Sahlins personskydd, är det inte så att en person som levt under hot släpps utan skydd bara för att uppdraget tar slut.

– Polisens omfattande personsäkerhetsarbete bygger på att om en människa behöver skydd av något skäl så gör man en hotbildsbedömning och kommer, i samråd med den enskilda personen, fram till vilka behov som finns och vad som går att lösa, säger kommissarie Fredrik Wallén, och tillägger:

– Det görs alltid enskilda bedömningar, något som vi är mycket bra på.

 

LÄS MER: Mona Sahlin skrev falskt intyg åt sin före detta livvakt

 

Mona Sahlin informerade heller aldrig kulturdepartementet,, som är det ansvariga departementet för kommittén där hon är ordförande, om att hon samtidigt anställt en av kommitténs avlönade ledamöter i sitt privata företag.

Vet regeringskansliet om att du betalar din före detta livvakt och kommittémedlem privat också?

– Jag säger inte mer än så här, säger Mona Sahlin.

"Departementet har inte fått någon fråga"

På kulturdepartementet säger man sig inte känna till att Sahlin privat anställt en av sina avlönade kommittéledamöter.

– Departementet har inte fått någon fråga från ordföranden kring det du beskriver, men jag avser att orientera mig ytterligare om detta, säger kulturdepartementet expeditionschef Daniel Ström.

Efter en rad kontakter med Expressen skriver Mona Sahlin i ett sms att hon nu beslutat avsluta den före detta livvaktens privata anställning hos henne.

 

LÄS MER: Mona Sahlin betalade efter Expressens frågor

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!