Stig Engebretsen räddade 11-åringens liv. Foto: Kjell R. Hermansen
Stig Engebretsen räddade 11-åringens liv. Foto: Kjell R. Hermansen

Polisen: Vi arbetar efter vissa spår

Publicerad
Uppdaterad
Deras 11-årige son överlevde mordförsöket på campingen i Värmland i fredags.
På söndagen höll polisen förhör med pojken - som berättade om fasan när han hängdes upp med en strypsnara i ett träd.
- Han vill helst glömma allt och bara fortsätta vara en vanlig pojke. Men inombords är han ödelagd, säger hans pappa Mikael Bekengen.
En åklagare har nu tagit över förundersökningen.
Det var vid 21-tiden på långfredagskvällen som en, eller troligtvis flera gärningsmän, överföll den 11-årige norske pojken som var på Haganäsets camping i Charlottenberg med sin mormor.

"Blev överfallen"

- Hans kompisar skulle spela fotboll och eftersom han inte tycker att det är så roligt bestämde han sig för att leka en stund för sig själv, berättar pojkens pappa Mikael.
- Han gick iväg till ett träd vid campingens reception och där blev han överfallen.
För polisen berättade pojken i går om hur någon tog tag i honom bakifrån och höll för hans ögon.
- Han lyftes från marken och kände hur en snara lades om hans hals. Jag tror att han ganska snabbt förstod att det var en farlig situation, säger pappan.

Fick stå på tå

En rad av blåmärken längs pojkens hals vittnar om de fasansfulla minuter han upplevde i strypsnaran. Den var fastsatt i en gren högt upp i trädet och pojken tvingades stå på tå för att inte strypas till döds.
- Snaran runt halsen satt hårt, de hade tagit en pinne på marken och virat snaran runt den. Han försökte flera gånger få bort pinnen men lyckades inte, säger pojkens mamma Catrine.
I tio minuter kämpade hennes son ensam vid trädet.
- Han fick inte tillräckligt med luft så han kunde inte ropa för att få hjälp. Han viftade med händerna för att någon skulle upptäcka honom, berättar hon.
Bara en liten bit bort lekte flera barn på en lekplats - men de såg inte hans desperata försöka att kalla på hjälp.

Fick ingen luft

Stig Engebretsen räddade 11-åringens liv. Foto: Kjell R. HermansenPojkens räddare blev istället norrmannen Stig Engebretsen som av en slump gick förbi platsen.
När han förstod att pojkens viftande inte var en lek sprang han mot honom - och upptäckte snaran.
- Han försökte prata men fick ingen luft, han bara gurglade. Han grät och skakade i hela kroppen när jag lyfte upp honom och tog bort snaran runt halsen.
Pojkens föräldrar har varit i kontakt med Stig för att tacka för att han räddade livet på sonen.

"Fruktansvärt"

Nu hoppas de att polisen ska hitta den eller de som ligger bakom mordförsöket.
- Jag kan inte förstå hur de kunde göra det här. Det är fruktansvärt, säger Catrine Bekengen.
Hon tillägger:
- De har förstört så mycket för honom. Att få vara på campingen med mormor har varit livet för honom.
De kommande dagarna ska pojken få vara ledig från skolan och föräldrarna har tagit ledigt för att kunna hjälpa honom att känna sig trygg igen.
Under söndagen förhörde polisen flera av gästerna på campingen och fick ett flertal tips. Förundersökningen togs på söndagskvällen över av en åklagare. Polisen vill inte säga om man har tagit in någon till förhör eller gripit någon.
- Vi arbetar efter vissa spår. Jag kan inte kommentera mer i nuläget, säger Per-Arne Eriksson vid Värmlandspolisen på måndagsmorgonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag