Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Vet inte
vad orsaken är

Polisens Lars Byström.
Foto: Olle Sporrong

Uppgifter om övervåld cirkulerar, liksom att dödsskjutningen av en 69-årig man skulle ligga bakom oroligheterna i Husby.

– Jag vet inte vad orsaken är. Oavsett orsak är det lika allvarligt när ungdomar bränner ned bilar och gör denna skadegörelse, säger polisens presstalesman Lars Byström tidigt på måndagsmorgonen.

Vittnen menar att polisen har använt sig av övervåld. Vad säger du om det?

– Då uppmanar vi dem att göra en anmälan till polisen.

Det finns också de som säger att dödsskjutningen av polisen i måndags ska vara en orsak - hur ser ni på det?

– Jag vet inte vad orsaken är. Oavsett orsak är det lika allvarligt när ungdomar bränner ned bilar och gör denna skadegörelse.

Vad är det som ligger bakom upploppen?

– Det är svårt att säga, tyvärr är det något som händer då och då. Men det är jättetråkigt.

Hur ser ni på det inträffade?

– Det är allvarligt när något sådant händer, det är omfattande skador och boende tvingades utrymma från ett bostadshus. Som jag förstår har de fått återvända nu.

Hur kommer det sig att ingen är gripen?

– Det visar på svårigheterna att hantera en sådan här situation. Det var mörkt ute och vi vill vara säkra på att vi griper rätt person.

Hur kommer ni att arbeta vidare med det här?

– Vi kommer att göra en bedömning under dagen med vilka åtgärder vi behöver vidta. Men det kan bli så att vi kommer ha förstärkt närvaro. Sedan ska vi försöka identifiera de personer som var inblandade och låg bakom upploppen. Jag antar att vi har filmat det hela, men det är inte säkert att det ger resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.