Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar: Tonåringar rånar med vapen och kniv

Under den senaste tiden har ett ungdomsgäng i Västerås utfört flera rån och rånförsök mot moped- och motorcykelägare i staden.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Under den senaste tiden har ett ungdomsgäng i Västerås utfört flera rån och rånförsök mot moped- och motorcykelägare i staden.

Rånarna ska vid tillfällena varit beväpnade med skjutvapen, tillhyggen och knivliknande föremål.

Nu söker polisen efter vittnen och iakttagelser i samband med brotten. 

Västerås har under den senaste tiden upplevt en våg av personrån, riktade mot motorcykel- och mopedägare. Totalt utreder polisen 11 rån och tillgrepp av Mc-scootrar och mopeder.  De allra flesta rånen ha skett runt eftermiddagen och runt kvällstid i september.

Polisen misstänker att det handlar om är ett tonårsgäng på mellan 5-10 personer. De misstänker även att de finns en koppling mellan individerna.

Sara Ekström arbetar som lokalpolisområdeschef i Västerås. Hon ber nu om allmänhetens hjälp efter tonårsgängets rånvåg. Polisen är särskilt intresserad kring information om vart stöldgodset, i form av motorcyklar och mopeder, tagit vägen. 

– Att många yngre personer är inblandade i brotten innebär också att det troligtvis spridits information till andra personer som är mindre involverade, säger Sara Ekström i ett pressmeddelande.

– Polisen är högst angelägna om att få in all typ av information, både före, under och efter det inträffade. En uppgift som bedöms som ointressant kan i slutändan vara mycket värdefull, säger hon

Tre personer misstänkta

Förutom att utreda rånen berättar Sara Ekström att man arbetar man brottsförebyggande i området. Hittills har tre personer frihetsberövats av polisen. 

– Tre personer mellan 15-18 år har suttit frihetsberövade men är frisläppta, de är dock fortsatt misstänkta för brott, säger hon.

Enligt Sara Ekström skiljer sig rånen i Västerås från andra liknande brott.

– Vad som skiljer sig från tidigare personrån när gärningspersonerna varit yngre är att målsäganden brukar vara ung själv, medan i de här fallen inte verkar spela någon roll vem målsäganden är.

– Bedömningen är att det finns en fortsatt risk för liknande brottslighet, därför är det viktigt att vi förutom vår egen insats får allmänhetens hjälp att lösa brotten, avslutar hon. 

Man gripen efter vansinnesturné i Stockholm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.