Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar: Ring inte upp bluffnumren

Det kan bli dyrt att svara på samtalet. Foto: KIDSADA MANCHINDA/Colourbox
Du ska inte svara onm du får ett samtal från +252, varnar polisen. Genrebild. Foto: DAISY/Colourbox
Telefonsamtalen ser ut att komma från Somalia. Foto: MATS SCHAGERSTRÖM/TT

Misstänkta bluffsamtal från Somalia har de senaste dagarna drabbat privatpersoner över hela landet.

Ringer man tillbaka på samtalet kan det bli en saftig räkning efteråt. Nu har polisens Nationella operativa avdelning (NOA) kopplats in.

– Väntar man inget samtal så ska man kanske inte svara om det ringer från det här landsnumret, säger Calle Persson, vid polisen i region syd - som själv väcktes av ett misstänkt bluffsamtal natten mot lördagen.

Under fredagen ska flera personer i bland annat Västerbotten i Umeå och i Skellefteåtrakten, fått de misstänkta bluffsamtalen. De har blivit uppringda av ett nummer som börjar med landskoden +252 vilket är Somalias. Det uppger tidningarna Norran och Västerbottens-Kuriren. 

Det gick på fredagen även ut varningar på sociala medier där användare uppmanades att inte svara på +252-samtalen, skriver tidningarna i Västerbotten. Ringer man tillbaka kan det stå en dyrt.

Men även på andra platser över hela landet både i Mellansverige och i Sydsverige, tycks farsoten härja just nu.

Melanie Mårdh i Norrköping är en av dem som fått samtal från Somalia. Klockan 05.20 på lördagsmorgonen ringde telefonen. Melanie gick upp och konstaterade att det kunde vara något fuffens. Hon har installerat en app i mobilen som ger vissa indikationer, och visar vilket land samtalet ringts ifrån.

Melainie Mårdh i Norrköping väcktes på lördagsmorgonen av ett misstänkt bluffsamtal från Somalia. Hon svarade inte. "Det är irriterande", säger hon. Foto: Privat

– När det stod Somalia svarade jag inte. Jag väntade inte på något samtal därifrån.

– Men jag ringde mina tonårsbarn och varnade dem för att svara. Det är ett problem att de svarar alla som ringer, säger Melanie Mårdh som tycker det hela känns irriterande. 

Speciellt som hon under lördagen fick ännu ett misstänkt bluffsamtal - fast då från en herre som påstod att han ringde från Microsoft. Melanie bad mannen skicka ett mejl och la på.

Nationella operativa avdelningen utreder

 Polisen är medveten om problemet med de misstänkta bluffsamtalen från Somalia.

– Jag fick ett själv ett sådant samtal vid 01.50 i natt. Men med det landsnumret svarar man inte, det är känt sen innan, säger Calle Persson, pressinformatör vi polisen i region syd.

Efter koll med polisens nationella operativa avdelning (NOA) berättar han att polisen nu undersöker samtalen för att utreda om det finns något brottsligt syfte bakom.

Tidigare har det förekommit att den som svarat kopplats till en telefonsvarare där någon berättar sagor, spelar musik eller dylikt. Eller ett kort samtal som bryts för att göra mottagaren nyfiken.

Om man sedan ringer tillbaka kan det bli ett dyrt samtal. Det finns även en liten risk att det kan vara ett mottagaren-betalar-samtal som man får betala för bara genom att svara.

– Någon sådan anmälan har vi inte fått in ännu, uppger Calle Persson vid polisen i region syd.

Vad ska man göra om man får ett misstänkt bluffsamtal?

– Väntar man inget samtal kanske man inte ska svara.  Är det något viktigt ringer de igen. Och om man tror att man utsatts för brott bör man anmäla detta till polisen.

Jan Olsson, samordnare vid polisens bedrägericenter, säger till Rapport att den förhöjda kostnaden på fakturan inte har några begränsningar.

– Vart det här slutar det vet vi inte. Det finns ingen begränsning på hur mycket de kan ta betalt för de här samtalen, säger han till SVT. 

– Om du gör det (ringer upp, red. anm.) kan jag satsa en slant på att du får en förhöjd räkning för det samtalet, sannolikt på flera hundra kronor. Jag är förvånad över att vi inte har sett mer av den här rypsen av bedrägerier, i och med att det är ganska lätt att genomföra, du når enormt många presumtiva offer, och så länge några betalar tjänar du så otroligt mycket pengar, säger han till TV4. 

På Telia känner man till Somliabluffsamtalen sedan tidigare.

– Det verkar komma i sjok, senast var det 2015 som det här dök upp. Uppmaningen är att man inte ska ringa tillbaka på dessa samtal, säger Marcus Haglund, pressansvarig vid Telia.

– Ringer man tillbaka kan det bli ett betalsamtal i Somalia, och risken är att det blir kostsamt för kunden.

Telias råd är alltså är att inte svara på +252-samtal om man inte väntar sig ett sådant, och absolut inte ringa tillbaka om man misstänker att det är en bluff.

– Vi polisanmäler sånt här när det dyker upp, men min uppfattning är att det blir väldigt svårt för polisen att hitta dem som ligger bakom, säger Marcus Haglund på Telia.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!