Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar: Se upp för ny hotfull knivliga

En hotfull knivsliparliga härjar i Östergötland och har gett sig på flera företagare och privatpersoner.

Nu slår polisen larm till allmänheten om ligan som inledningsvis erbjuder sig att slipa knivar, men som sedan försöker hota till sig tiotusentals kronor.

– De säger att det kommer att gå illa om kunden inte betalar. De kan till exempel antyda att det kommer att hända något med företaget eller kundens familj, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för Linköpingspolisen, till Expressen.

Polisens råd: Så bemöter du ligan

Om arbetare dyker upp utanför ditt företag eller bostad gäller det att vara vaksam. Här är polisens bästa tips för att undvika ligan:

• Googla företagsnamnet och försäkra dig om att företaget finns och är seriöst.

• Teckna ett skriftligt avtal som tydligt säger vilket pris och vilka arbetsuppgifter som gäller.

• Kontrollera att företaget har F-skattsedel.

• Skriv ner registreringsnummer och lägg personernas utseende på minnet.

• Om du har råkat ut för ligan – ring polis.

Signalement

En av männen är cirka 40 år gammal och har ett tydligt ärr på vänster kind. Enligt polisen kör han en mörkblå Mercedes.

Har du råkat ut för mannen? Ring polisen på 114 14.

En vuxen man dök nyligen upp på en verkstad i Linköping och bad om att få titta på saxar och borrar som han erbjöd sig att slipa.

Företaget sa snabbt nej. Men nästa dag kom mannen tillbaka och hävdade att en annan chef hade tackat ja till slipningen.

– Han gick och kollade på vårt sortiment och försökte få med sig grejerna för att visa kvaliteten på jobbet han skulle göra. Men vi gjorde det tydligt att vi köper nya grejer från ett annat ställe, säger en person på företaget.

Har fått flera fall

Företaget ovan tror sig ha varit föremål för den nya hotfulla knivsliparligan som söker offer bland privatpersoner och småföretagare i Östergötland. Händelseförloppet stämmer överens med polisens egen bild av ligan – men i många fall har situationen blivit betydligt mer hotfull.

Bara den senaste veckan har polisen fått in en handfull nya fall på sitt bord. Ligan åker runt och erbjuder sig att slipa knivar och andra verktyg för privatpersoner eller företag.

Kräver stora summor pengar

Enligt Thomas Agnevik, presstalesperson för Linköpingspolisen, har ligan samma tillvägagångssätt som asfaltsligorna som fick flera polisanmälningar i Sverige förra sommaren.

– De här personerna erbjuder sig att slipa knivar och verktyg. Det kan till exempel vara knivblad till en gräsklippare. Sedan gör man en lös överenskommelse och när kunden sedan får tillbaka sakerna kräver de här personerna ett hutlöst pris, säger Agnevik.

Hotar offrens familjer

I många fall rör det sig om tiotusentals kronor och i ett av fallen krävde bedragarna hela 98 000. När kunderna reagerar på överpriset blir situationen ofta hotfull.

– Personerna övergår snabbt till rena hot. De säger att det kommer att gå illa om kunden inte betalar. De kan till exempel antyda att det kommer att hända något med företaget eller kundens familj, säger Agnevik.

Varnar för ligan på Facebook

Just nu pågår flera utredningar mot ligan och många av fallen rubriceras som bedrägeri eller olaga hot. Polisen i Linköping har även gått ut och varnat allmänheten på sin Facebooksida:


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.