Nu varnar polisen för en ny våg av bluffelektriker som har drabbat äldre i närheten av Örebro. Foto: ColourboxNu varnar polisen för en ny våg av bluffelektriker som har drabbat äldre i närheten av Örebro. Foto: Colourbox
Nu varnar polisen för en ny våg av bluffelektriker som har drabbat äldre i närheten av Örebro. Foto: Colourbox
Det främsta sättet att skydda sig från falska elektriker är enligt Mats Wahlberg att aldrig släppa in någon hantverkare som inte anmält sig i förväg via fastighetsvärden. Foto: ColourboxDet främsta sättet att skydda sig från falska elektriker är enligt Mats Wahlberg att aldrig släppa in någon hantverkare som inte anmält sig i förväg via fastighetsvärden. Foto: Colourbox
Det främsta sättet att skydda sig från falska elektriker är enligt Mats Wahlberg att aldrig släppa in någon hantverkare som inte anmält sig i förväg via fastighetsvärden. Foto: Colourbox

Varningen: Så bluffar de sig in hos äldre

Publicerad

De lurar sig in hos äldre genom att säga att de ska kontrollera eluttag men stjäl i själva verket deras värdesaker.

Nu varnar polisen för en ny våg av bluffelektriker som har drabbat äldre i närheten av Örebro.

– Har man inte fått information om att elektrikerna är föranmälda så ska ingen komma in, säger Mats Wahlberg, inspektör vid polisens circagrupp som arbetar med åldringsbrott.

De senaste veckorna en brottsvåg drabbat äldre i bland annat Nora, Degerfors och Karlskoga i Örebro län. Gemensamt för brotten är att personer ringt på hos de äldre och utgett sig för att vara elektriker som ska utföra arbete i hemmet, när de i själva verket är ute efter att stjäla värdesaker.

De har vid besöket lurat de äldre att visa var de har plånboken, i vissa fall har de falska elektrikerna bett om legitimation och tagit betalt för den påhittade tjänsten med en kortmaskin.

I ett fall som Nerikes Allehanda tidigare har uppmärksammat lurades en 87-årig kvinna på 30 000 kronor. Tjuven knackade på dörren och utgav sig för att vara elektriker som skulle byta uttag. Han tog sedan betalt för den falska tjänsten genom att dra kvinnans bankkort i en kortmaskin. Kvinnans anhöriga kunde senare konstatera att det fattades 30 000 kronor på hennes konto.

Nu varnar polisen för de fräcka åldringsbrotten. De går via sin hemsida ut med information om de falska elektrikerna och uppmanar släktingar och vänner att prata med de äldre om bluffmakarna.

Mats Wahlberg är inspektör vid polisens circagrupp som arbetar med brott som begås mot äldre. Han menar att det i sig inte är något nytt att tjuvar utger sig för att vara hantverkare när de försöker ta sig in, men att just den här typen av fall har ökat den senaste tiden.

– De har varit vanligt nu ett tag att folk utger sig för att vara hantverkare och då blir det en statistisk ökning av stölder där man kommer över bankkort, kontanter och smycken, säger han.

Får tillgång till hela bostaden

Han berättar att tillvägagångssättet ofta är att de falska elektrikerna vill komma in för att kontrollera eluttag i bostaden.

– Då har de tillgång till hela lägenheten, de kan kontrollera uttagen samtidigt som de kollar var det finns värdesaker, kontanter, plånböcker och bankkort. Att de boende sedan ska legitimera sig är bara en distraktion för att fördröja risken för att bli upptäckt, säger Mats Wahlberg.

Det främsta sättet att skydda sig från falska elektriker är enligt honom att aldrig släppa in någon hantverkare som inte anmält sig i förväg via fastighetsvärden.

– Just elektriker och hantverkare är inga som bara dyker upp och vill komma in och kontrollera exempelvis elen, de är alltid föranmälda via fastighetsvärden eller fastighetsbolaget, säger han, och fortsätter:

– Så länge man inte har fått information om att elektrikerna är föranmälda så ska ingen komma in.

Var vaksam

Ett annat tips är enligt Mats Wahlberg att vara uppmärksam på konstiga besök. Ofta besöker de falska elektrikerna inte bara en bostad utan knackar på hos flera i samma trapphus eller område.

– Känns det olustigt så ring till polisen och berätta. Då får vi ännu en tidpunkt och geografiskt plats att utreda de här brotten mot, säger Mats Wahlberg.

Han menar samtidigt att det är extremt sällan som den här typen av brott leder till att våld brukas.

– De här gärningsmännen vill lura sig in och försvinna därifrån med så mycket som möjligt utan att det upptäcks direkt. Ju mer de måste tumma på sin plan, desto större blir risken att de upptäcks, säger Mats Wahlberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag