Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar: Oseriösa hantverkarna är tillbaka

Stockholmspolisen har gått ut med en varning för oseriösa hantverkare och asfaltsläggare som lurar privatpersoner. Foto: Instagram/Stockholmspolisen
De oseriösa hantverkarna erbjuder flera tjänster som att lägga om tak och asfaltera uppfarten, förklarar Peter Adlersson på polisen region Väst.Foto: Shutterstock

Ljusa mornar, tussilago och uteserveringar är saker som vanligen kallas vårtecken. 

Men polisen varnar nu för ett helt annat: oseriösa asfaltsläggarna och hantverkarna är tillbaka runtom i landet.

– Det gäller att vara jäkligt tydlig och säga ifrån på skarpen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Våren är här och det innebär att säsongen för de därmed oseriösa så kallade ”asfaltsläggarna” och ”hantverkarna” har startat. 

Nu går polisen i Stockholm ut och varnar för bedragarna som försöker sälja in sina tvivelaktiga tjänster till småhusägare. 

I ett inlägg på Stockholmspolisens Instagram skriver de:

”Ett tydligt vårtecken är bedragarna som utger sig för att vara asfaltsläggare eller hantverkare. De har nu kommit till Stockholm och beter sig som de alltid har gjort – ringer på dörren, ofta hos äldre personer, och erbjuder sig att renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga plattor för en billig penning. Problemet är att de utför ett uselt jobb eller i värsta fall inget arbete alls.⁣”

https://www.instagram.com/p/BwmMHUXHnGp/?utm_source=ig_web_copy_link

Rör sig i hela landet

Problemet finns runtom i hela Sverige, enligt Peter Adlersson som är polisens presstalesperson i region Väst.

– De har varit eller är även i västra Sverige och rör sig över hela landet, de har rörligheten och byter orter hela tiden, säger han. 

Ofta är det grupper som utger sig för att vara asfaltläggare och hantverkare från Irland. De erbjuder flera tjänster som att lägga om tak och asfaltera uppfarten, förklarar Peter Adlersson. 

Arbetsmetoderna är omskrivna och det finns flera historier om äldre som lurats av hantverkarna.  

– De åker hem till folk och säger att ”det där taket behöver lagas.” Även om man säger nej har det hänt att de ändå drar i gång dagen efter. Det gäller att vara väldigt, väldigt tydlig och säga ifrån på skarpen. Och kontakta polisen, så vi vet att de är i området. 

Så undviker du att bli lurad

Vill man anlita hjälp för att fixa till någonting på huset eller i trädgården är det viktigt att se till att den man anlitar har f-skattesedel. Att ta hjälp av någon som plingar på dörren avråder polisen starkt från.

– En del går på det här och tycker det är bra priser, men det blir dyrt i längden när det är mer och mer som personer luras i att bygga om och sedan är kvalitén på arbetet oftast undermålig, säger Peter Adlersson och ger sitt mest konkreta tips för att undvika att bli lurad av de oseriösa hantverkarna:

– Vanliga, riktiga, hantverkare åker inte hem till folk. Vill man ha hjälp så kontakta företag själv. 

Polisens tips för att undvika att bli lurad

Betala inte kontant och aldrig i förskott. Betala i efterhand till ett företagskonto.⁣

Kolla att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.⁣

Kontrollera med Bolagsverket och Skatteverket att företagen verkligen existerar.⁣

Kontrollera referenser på utförda arbeten

Teckna skriftliga avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta.

 

Läs mer om oseriösa hantverkare på polisens hemsida. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.