Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar nu för ökända "exporttricket"

Det är via Facebook som polisen går ut med varningen om bedragarnas "exporttrick".
Foto: Polisen
Polisen varnar nu på sin Facebook.
Foto: Tomas Leprince

Här är polisens varning för bedragarnas exporttrick.

Via Facebook berättar polisen om den fula bluffen som drabbar personer som säljer saker.

– De håller på så tills den lurade inser att det är bluff, säger Anders Olofsson på Nationellt bedrägericenter.

Det är via Facebook som polisen går ut med varningen om bedragarnas "exporttrick". Bluffen går ut på att en köpare, ofta i utlandet, lurar till sig pengar av den som säljer. Det kan gälla allt från mobiltelefoner, kameror, gamla bilar eller möbler.

– Det har funnits länge, och det varierar lite grann vad man gör. Ibland har det varit så att en person ringt och sagt att den vill ha en viss bil, en viss färg, och att den ska skickas till Belgien. Det kan det vara en Ikea-soffa, det ser vi mycket, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericenter, som skrivit inlägget.

Där står det:

"Oftast är man inte ute efter varan, utan vill lura säljaren att sätta in pengar för frakt och andra avgifter, vilka man lovar att betala tillsammans med köpeskillingen."

3 800 i "tullavgift"

I meddelandet tas en anmälan som nyligen kommit in upp. En "Kalle" säljer sin telefon för 2 200 kronor. Köparen ber honom att skicka den till en utländsk adress, samtidigt som han får pengar insatta på sitt konto. Ett par dagar senare får Kalle ett meddelande från banken att han måste föra över 1 500 kronor för att banken satt in för mycket pengar.

Kalle gör som han blir ombedd. Ännu ett par dagar senare får han ett liknande mejl, men om 2 500 kronor för att överföringen ska kunna genomföras. Återigen gör Kalle som han blir ombedd.

Ännu ett par dagar senare får Kalle ett mejl om att ytterligare 3 800 kronor ska sättas in, som en "tullavgift".

Polisen: Alla kan drabbas

"Kalle inser slutligen att han har förlorat sin telefon och 4 000 kronor därtill. Kommentarer om hur dum Kalle varit behövs inte, bedragare är duktiga på att utnyttja vår tillit och våra svagheter", skriver polisen vidare i meddelandet på Facebook.

– De håller på så tills den lurade inser att det är bluff. Det kommer lite då och då. Jag såg en anmälan och tyckte att det var bra att lägga ut en blänkare. Det gäller att man ska vara medveten om de fallgropar som finns, säger Olofsson.

– Man kanske inte tänker att det är konstigt att någon vill ha en begagna Ikea-soffa skickad till England. Det är lätt att bli lurad, helt enkelt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.