Polisen varnar kvinnor efter våldsvåg

Publicerad

Polisen i Östersund varnar kvinnor för att vistas ute ensamma på natten, skriver ÖP.

Orsaken är att flera våldsbrott skett sedan den 20 februari, senast i söndags natt.

Då utsattes en kvinna för en misshandel och en annan person anmälde ett våldtäktsförsök.

Den senaste tiden har flera våldsbrott rapporterats i Östersund. Sedan den 20 februari har sex anmälningar om våldsbrott mot kvinnor anmälts till polisen.

Senast nu i helgen då en kvinna utsattes för misshandel – och en annan person anmälde ett våldtäktsförsök efter att tre okända män ska ha angripit henne.

Höll presskonferens

Polisen i Östersund höll under måndagen en presskonferens och berättade om de anmälningar som kommit in. Bland dem finns ett fall av ofredande på tioåriga flickor på busstorget i Östersund.

Det finns även två andra fall av misshandel av ensamma kvinnor. Ett av fallen ska ha skett den 26 februari och där har polisen en misstänkt gärningsman som flydde ut ur landet och stoppades i Tyskland. Personen kunde enligt polisen gripas tack vara signalement och sitter nu anhållen, enligt SVT Nyheter.

Hoppet är att fler gärningsmän ska kunna ringas in, men i de övriga fallen finns inga misstänkta och polisen vädjar om tips från allmänheten.

Varnar kvinnor

Polisen går även ut med en varning – framför allt riktad till kvinnor – i Östersund. Varningen: Var inte ute ensamma på natten.

– Det är oroväckande och vi vill mana till försiktighet, säger Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, på en presskonferens enligt Östersunds-Posten.

Jerand menar att det som syns nu är ett trendbrott, och att mörkertalet kan vara stort.

– Att det här händer på så kort tid i Östersund är mycket ovanligt.

Vidare skriver ÖP att Jerand lovar att polisen ska vidta flera åtgärder. Bland annat fortsätter man uppmana allmänheten att höra av sig om man sett något.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag