Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för "tjuv-poliser"

Nu går polisen ut och varnar för fräcka tjuvar som låtsas vara poliser.
Foto: Tomas Leprince
Tre kvinnor har på kort tid blivit utsatta för bedrägeri - totalt har de blivit av med 30 000 kronor.
Foto: Emmalisa Pauly

Tre kvinnor har på kort tid blivit utsatta för bedrägeri - totalt har de blivit av med 30 000 kronor.

Tjuvarna utger sig för att vara poliser. 

Nu varnar polisen allmänheten så att inte fler drabbas. 

– Vi misstänker att den falske polisen först tagit kvinnornas plånböcker och sedan ringt upp dem, säger Karin Markaberg, förundersökningsledare vid Norrbottenspolisen.

På två dagar har tre brott av liknande karaktär inträffat i Norrbotten. Alla tre kvinnor har blivit uppringda av en person som uppger sig vara polis. "Polisen" frågar sedan om uppringaren blivit av med sin plånbok.

– Vi misstänker att den falske polisen först tagit kvinnornas plånböcker och sedan ringt upp dem. Det är sannolikt så det har gått till och det är inte så vanligt, säger Karin Markaberg, förundersökningsledare vid Norrbottenspolisen.

30 000 försvann

Tjuven, som utger sig för polis, ska sedan ha bett om att få kvinnornas kontonummer och koder för att kunna kontrollera om något stulits från offrens konton. När gärningsmannen sedan kommit över uppgifterna har denne gjort ett försök att få ut pengar - och lyckats.

I två av de tre fall som anmälts har tjuven fått ut 15 000 kronor vardera. 

– I ett fall försökte de få ut 26 000 kronor men misslyckades, säger Karin Markaberg, förundersökningsledare vid Norrbottenspolisen.

Varna allmänheten

Hon vill nu varna allmänheten så att inte fler drabbas.

– Polisen skulle aldrig fråga efter kontonummer eller koder på telefonen. Och oavsett vem som begär ut sådana uppgifter ska man aldrig lämna ut dem över telefonen eller mejl. 

Karin Markaberg menar att bedragarna finns där ute och försöker med alla möjliga varianter.

– Tyvärr så måste vi vara försiktiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.