Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för postkod-bedragarna

Foto: Postkodmiljonären

Flera orter i landet har tagit emot anmälningar om bedragare som uppger sig komma från Postkodlotteriet.

Nu går polisen ut och varnar allmänheten att se upp med den typen av bedrägeri.

– Det handlar om att ta sig in i lägenheten, och Postkodlotteriet är ett känt begrepp, säger Sven-Erik Olsson, polisens pressinformatör.

Så skyddar du dig mot bedragare

Släpp inte in någon okänd person i din bostad.

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen kan smyga sig in.

Skaffa gärna tittöga och dörrspärr.

Om du ser okända personer eller fordon som rör sig i ditt bostadsområde, meddela polisen.

Postkodlotteriet uppger att de aldrig ber kunder om bankuppgifter över telefon eller vid hembesök.

Är du osäker kan du ringa till Postkodlotteriets kundtjänst och kontrollera uppgifterna.

(Källa: polisen)

Den senaste tiden har polisen på flera orter i landet tagit emot anmälningar om bedragare som utger sig för att komma från Postkodlotteriet. Enligt de anmälningar som inkommit har en okänd person ringt och påstått att denne arbetar för Postkodlotteriet och vill avtala tid för att komma till bostaden och förmedla vinsten. Bedragarna har främst riktat in sig på äldre människor.

– Det är ju tyvärr så att man oftast vänder sig till äldre människor, säger Sven-Erik Olsson, polisens pressinformatör till Expressen, och fortsätter:

– Man säger att man vill skriva ett meddelande, och samtidigt som man är inne i köket och gör det smiter någon annan in och rotar igenom lägenheten.

Behövde vinnarens kontokort

Polisen tror att bedragaren använder sig av Postkodlotteriet eftersom det är ett välkänt begrepp hemma i stugorna.

Polisen skriver på sin hemsida att i ett av fallen fick en äldre kvinna ”drömsamtalet” där hon informerades om att hon vunnit en stor summa pengar. Efter en stund stod en man utanför dörren och uppgav att han behövde hennes kontokort och kod för att kunna sätta in vinsten. Mannen lovade att komma tillbaka med kortet då detta var gjort, vilket inte skedde.

– Alla som känner till Postkodlotteriet vet om att man får pengar, och det ingår väl i det här då. Man hoppas på att den som är berörd sticker fram sitt kontokort, och koden på baksidan av kortet kan man använda för internetköp, säger Sven-Erik Olsson.