Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för okänd drog – Robert, 20, dog

Polisen om eskalerade drogproblemen: "Är ett allvarligt läge"
Robert Kallin. Foto: Privat

Robert Kallin från Vilhelmina hann inte fylla 21 år. 

Han är en av två som dött av överdos i staden bara den senaste veckan. Flera vårdas på sjukhus och enligt polisen har de fått i sig ett okänt preparat. 

– Jag skyller inte på någon för min brors död. Men det är ett samhällsproblem, säger Roberts bror Göran Kallin.  

I fredags morse får Göran Kallin ett samtal av sin mamma. Hans bror, Robert Kallin, 20, hade fått en överdos och förts i ambulans till sjukhus. 

– De sa att han var medvetslös. Sen bara eskalerade det och blev värre och värre. Vi fick höra att han hade haft två hjärtstopp, men det verkade som att han skulle återhämta sig, berättar Göran Kallin. 

Familjen väntade på att Robert skulle vakna upp. Men till slut fick de höra att hans hjärna inte längre fungerade. 

– Då var det som, jag vet inte vad. Ett svart moln drog över en. 

”Han var mer pepp på livet” 

Robert hade mått dåligt och haft missbruksproblem. Men enligt Göran Kallin hade det blivit lite bättre under sommaren. 

– Drogtesterna hade inte visat något. Och han var mer pepp på livet, i alla fall just för stunden, säger Göran Kallin. 

Under den senaste veckan har två personer dött i Vilhelmina. Flera personer vårdas på sjukhus i Umeå. 

Polisen misstänker att det handlar om samma preparat. 

– Vi vet ännu inte vilka preparat det handlar om i de enskilda ärendena, men vi misstänker ett samband mellan överdoserna, säger Michael Rystedt, chef för lokalpolisområde Umeå, till VK. 

Enligt polisen är Skellefteå den enda ort i Västerbotten som inte är drabbad, skriver VK.

– Det här är ett allvarligt läge, vi befarar att det kan komma att ske fler överdoser och i värsta fall även ytterligare dödsfall, säger Michael Rystedt i ett pressmeddelande på polisens hemsida. 

Ett samhällsproblem 

På Facebook skriver Roberts bror Dennis Kallin om Roberts död. 

”Han dog fridfullt. Den här tiden är den absolut värsta tiden i våra liv, vi har förlorat vår yngsta bror, mamma har förlorat sin son, barn har tappat sin farbror/morbror. Vi är ledsna, förtvivlade, arga och alla känslor där emellan.

Och varför? Jo som en följd av droger, droger som infekterat stora delar av det lilla samhället Vilhelmina i en lång tid. Det måste pratas om, det får inte sopas under mattan längre. Alla vet vad som försiggår men ändå är det nå jävla ”hysch-hysch” om vad som pågår. Drogproblematiken i Vilhelmina är utbredd och behöver åtgärdas!” 

Brodern Göran Kallin säger att familjen vill att man pratar mer om problematiken med droger och psykisk ohälsa. 

– Jag skyller inte på någon för min brors död. Men det är tragiskt, det är ett samhällsproblem. Man måste tidigt ta itu med det här och börja prata redan med barn om att det är okej att må dåligt. Som kille är det fortfarande väldigt tabubelagt att säga att man mår dåligt. 

Familjen anmälde Roberts problem till både polisen och socialtjänsten, vilket Aftonbladet har rapporterat om. 

– Det går inte att få någon att ändra sig, man måste själv få insikt. Genom att anmäla till polis och socialtjänst kan man kanske locka individen till att få självinsikt. Den enda vägen är att man som anhörig visar att man bryr sig, säger Göran Kallin. 

Några av dagens inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.