Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska köerna kortas: ”Exceptionell åtgärd”

Kaoset på Arlanda fortsatte under söndagen – Expressen TV sände live.
Så här såg det ut på Arlanda tidigt på lördagsmorgonen. Nu varnar polisen för nytt kaos under söndagen.
Foto: Läsarbild
Tidigt på söndagsmorgonen var vägen till terminal 5 avstängd på nytt.
Foto: Joel Snöbohm
Vägen till terminal 5 var avstängd redan tidigt på söndagmorgonen.
Foto: Joel Snöbohm
Vid 4.30-tiden ringlade sig kön till säkerhetskontrollen ända bort till Sky city.
Foto: Läsarbild

På söndagsmorgonen var det återigen kaos på Arlanda med timslånga köer och vägen till terminal 5 avstängd.

Men på onsdag återöppnar flygplatsen terminal 4 – och Swedavia hoppas att det ska minska både köer och allmän trängsel.

– Vi kommer som en exceptionell åtgärd öppna incheckning och säkerhetskontrollen även i terminal 4. Det hade vi först inte planerat, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Köerna till säkerhetskontrollerna och trängseln på Arlanda var enorm under lördagen. Två gånger under dagen stängde polisen av vägen till utrikesterminal 5 och tidvis fick insläppet till terminalen begränsas. En gång på morgonen och sen en gång på eftermiddagen. Resenärerna, samt taxibilar och bussar, dirigerades då om.

Tidigt på söndagsmorgonen hade man åter spärrat av vägen till terminal 5, berättade Expressens Joel Snöbohm som var på plats vid Arlanda.

Och polisen varnade för att situationen under söndagen skulle komma att likna lördagens. Resenärer som ska ta sig till flygplatsen uppmanas att åka kollektivt och lämna bilen hemma, skriver SVT Nyheter.

Swedavia: Ett stort resetryck under dagen

När Robert Pletzin, presschef på Swedavia, ska sammanfatta söndagen vid 18-tiden på kvällen, säger han:

– Det har varit ett stort resetryck under dagen. Sommarresandet har kommit i gång. Periodvis har vi haft längre köer, framför allt på morgonen och lunchtid. Till säkerhetskontrollen har vi haft kö på drygt en timme som mest, men det har varit hårt tryck på hela flygplatsen. Det har också varit köer till incheckningen, säger Pletzin och fortsätter:

– Men under eftermiddagen har trycket lättat något och vi har cirka 20 till 30 minuters väntetid till säkerhetskontrollen. Bedömningen är att trycket kommer lätta ytterligare under kvällen.

Hoppet i veckan står till onsdagen, då Swedavia återöppnar terminal 4 som togs ur bruk under pandemins inledning.

– Då kommer de tre stora terminalerna vara öppna. Vi kommer också som en exceptionell åtgärd öppna incheckning och även säkerhetskontrollen i terminal 4. Det hade vi först inte planerat. Men det kommer vi göra nu med anledning av läget och vi hoppas att det kommer avlasta situationen, säger Robert Pletzin och sammanfattar:

– Med terminal 4-öppningen får vi en avlastning både gällande köer till incheckning och säkerhetskontroll, men också att vi inte får lika många resenärer samtidigt i terminal 5.

Flygexperten: ”Avlasta Arlanda” 

Flygjournalisten Christer Åström säger att det är dags att söka nya vägar ur kaoset och låta andra flygplatser avlasta Arlanda, detta rapporterar TT. 

– Det finns två flygplatser i Stockholms närhet som har utlandstrafik, Skavsta och Västerås. Alla faciliteter finns, det skulle kunna vara en möjlig utväg i ett akut läge, säger Christer Åström till TT. 

Swedavias styrelse följer noga det som händer på Arlanda, enligt ordförande Åke Svensson som är den högst ansvariga inom bolaget. 

– Att dirigera flyg till andra flygplatser... där måste jag bli svaret skyldig, säger Åke Svensson till TT. 

Han pekar på att det är flygbolagen som flyger till en viss flygplats. Om en del plan skulle kunna dirigeras om till exempelvis Skavsta, Västerås eller Bromma flygplats, som Swedavia äger, kan han inte säga. Inte heller om flygplatsledningen har undersökt möjligheterna.

Många av resenärerna har hörsammat tidigare uppmaningar om att komma i god tid till Arlanda. Men det har, som Expressen tidigare skrivit om, i sig blivit ett problem.

– Vår rekommendation är att man ska följa flygbolagens råd, vilket generellt är två till tre timmar före avresa. Man behöver inte komma sex till åtta timmar före avresa. Det skapar i sig trängsel på flygplatsen och det måste vi undvika, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.


Swedavia: Kom inte för tidigt

Swedavias uppmaningar till resenärer som ska flyga från Arlanda:


Kontrollera med ditt flygbolag när incheckning och bagageavlämning öppnar innan du kommer till flygplatsen.


Var så resklar som möjligt. Checka gärna in digitalt och skriv ut boardingkort innan du åker till flygplatsen.


Se till att du ställer dig i rätt kö på flygplatsen. Har du bagage ska du först till incheckningsdisken och sedan till säkerhetskontrollen.


Förbered dig innan du ska gå igenom säkerhetskontrollen. Plocka upp eventuell dator och påse med vätskor ur handbagaget. Ta även av dig jackan.


Källa: Pressmeddelande 

”Gör vad man kan för att hjälpa” 

David Karlsson på Swedavias presstjänst förklarar att personalen på plasts gör sitt bästa för att hjälpa resenärer att hinna med sina flyg. 

– Vi har personal på plats som hjälper till för att lotsa resenärer och försöker hjälpa till i köerna och kollar hur det går. Man gör i alla fall vad man kan för att hjälpa personer som har avgångar som börjar närma sig. 

Han förklarar även att man skulle behöva ännu mer personal på plats och att det är någonting som man håller på att rekrytera. ”Många som får nervsammanbrott”

Författaren och debattören Johan Norberg om kökaoset på Arlanda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.