Polisen varnar för falska rörmokare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Flera äldre personer har anmält att de blivit bestulna efter att ha fått besök av en man som påstod att rören i bostaden skulle lagas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Johan Adelgren

Först var det lömska asfaltsläggare.

Sedan takläggare.

Nu varnar polisen för falska rörmokare.

"Runt om i Sverige har det inkommit anmälningar om personer som under förespegling att vara rörmokare tagit sig in i bostäder där de misstänks ha stulit", skriver polisen.

Expressen har rapporterat om både lömska asfalts- och takläggare.

Nu larmar polisen om falska rörmokare. Det handlar, enligt polisen, om flera äldre personer som anmält att de har blivit bestulna efter att ha fått besök av en man som påstod att rören i bostaden skulle lagas.

"Ofta är det just äldre människor som utsätts för dessa brott och vi vill återigen varna och uppmärksamma alla på att vara vaksamma för personer som ringer på dörren och försöker ta sig in i bostaden under olika förespeglingar", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen finns det två enkla grundregler:

• Släpp inte in okända personer i bostaden.

• Be först om legitimation.

"Fråga vem som är uppdragsgivare"

"Om någon säger sig vara utsänd för att utföra service av olika slag i bostaden, fråga vem som är uppdragsgivare. Ofta så har fastighetsägarna utskick i förväg för att upplysa om service eller liknande. Om det inte har gått ut något utskick, så kontrollera gärna med fastighetsägaren", skriver polisen.

Även Skåne har drabbats av de falska rörmokarna, skriver Helsingborgs Dagblad på sin webbplats.

Offret där: En 92-årig kvinna.

Hon var ute och rensade i rabatterna utanför sin bostad i Asmundtorp när två okända personer, en man och en kvinna, kom promenerande. De började prata med damen. Efter en stund sa de att de ville komma in i huset för att kontrollera om hon hade en vattenläcka i köket.

Guldklocka försvann

Den äldre damen släppte in dem.

Det skulle hon inte ha gjort.

Samtidigt som mannen höll på i köket, rotade kvinnan runt i vardagsrummet. Efter tio minuter lämnade de huset. Då upptäckte den äldre damen att en guldklocka försvunnit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.